грб град чачак
Grad

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е О ИЗЛАГАЊУ НА УВИД ДЕЛА ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА ЧАЧКА

На основу члана 14. став 1. Закона о јединственом бирaчком списку (,,Службени гласник Републике Србије“ број 104/2009 и 99/2011) тачке 9. и 10. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку (,,Службени гласник Републике Србије“број 15/2012,88/2018, 67/2020, 40/2021, 90/2021 и 16/2022)  Градка управа за опште и заједничке послове града Чачка, даје

                                                О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

                                              О ИЗЛАГАЊУ НА УВИД 

      ДЕЛА ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА ЧАЧКА

Преседник Републике Србије Одлуком о расписивању избора за народне посланике, коју је донео 01.11.2023. године (Службени гласник РС“ бр.95 од 01.11.2023.године), расписани су избори за народне посланике који ће се одржати 17.12.2023. године у времену од 07,00 до 20,00 часова.

Градска управа за опште и заједничке послове  града Чачка, као орган надлежан за ажурирање дела јединственог бирачког списка за подручје града Чачка. Увид у део јединственог бирачког списка врши се путем рачунарске опреме уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

Део јединственог бирачког списка за територију  града Чачка, изложен је у седишту Градске управе града Чачка, ул. Жупана Страцимира бр.2, спрат 2, канцеларија број 213. Увид у јединствени бирачки списак , у складу са Законом који уређује заштиту података о личности, може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу, сајту Републичке изборне комисије и сајту града Чачка, уношењем јединственог матичног броја грађана и броја личне карте.

Захтев за упис, брисање или промене у делу Јединственог бирачког списка грађани могу поднети градској управи у времену од 7.00 до 15.00 часова сваког радног дана до дана закључења бирачког списка 01. децембра 2023. године у поноћ.

Грађани могу од расписивања избора до најкасније пет дана пре закључења бирачког списка 26. новембра 2023. године у поноћ могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати по месту боравишта на територији града Чачка (изабрано место гласања). Изабрано место гласања не може бити на територији јединице локалне самоуправе на којој бирач има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица.

Гласачи који имају боравиште у иностранству обавештавају се да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније до 26. новембра 2023. године у поноћ, могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати у иностранству. Малолетна лица која стичу бирачко право најкасније на дан одржавања избора могу извршити увид у део бирачког списка, у циљу провере личних података уписаних у бирачки списак и тражити упис, брисање, исправку и допуну неке чињенице, уз прилагање потребних доказа. Решења на којима се заснивају промене у бирачком списку доноси  Градска управе града Чачка до закључења бирачког списка, односно 01. децембра 2023. године.

Након закључења бирачког списка 01. децембра 2023. године, грађани могу поднети захтев за промене у бирачком списку непосредно Министарству државне управе и локалне самоуправе или преко општинске управе према месту пребивалишта подносиоца захтева, односно по месту боравишта за интерно расељена лица, закључно са 72 сата пре дана избора решење доноси Министарство.

                                                     Град Чачак

                Градска управа за опште и заједничке послове града Чачка

                                              Број: 208-2/2023-IV-7-05

                                        Чачак, 02. новембар 2023. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.