Kultura

ДА СЕ „ИСТИНА О СНАЗИ И ХЕРОЈСТВУ ЧУЈЕ ДАЉЕ”!

ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА” ПРЕД ЧАЧАНСКОМ ПУБЛИКОМ

Хиљаду статиста, преко пет стотина филмских радника, глумаца, коаутора, техничког особља и осталих чланова филмске екипе отелотворили су филмско остварење „Хероји Халијарда”! Филм Радоша Бајића уметнички је исписао догађај који је више од седамдесет година био на неки начин скрајнут помена или величања доброчинства српског народа у последњим годинама Другог светског рата.

Наиме, ратна драма о Операцији Халијард инспирисана је управо највећом појединачном акцијом спасавања око 508 америчких и других савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства. Одиграла се на импровизованом аеродрому у селу Прањани у подножју Сувобора, уз логистичку подршку Југословенске краљевске војске у отаџбини,  под командом Драже Михаиловића 1944. године. Галовића поље је тако уписано у значајну тачку Халијарда.

Поред те, на историјским чињеницама засноване приче, радња се плете кроз улоге чланова породице Јовић. Два брата из поменуте породице налазе се у сукобљеним војскама, Мирко је у четницима, а Сретен у партизанима. Њихов отац покушава да заштити најмлађег сина да се не прикључи ниједној војсци… Филм ће невероватно приказати снагу најмлађег брата Илије, носиоца завршних сцена филма кроз његову трагичну судбину.

 Значајне улоге у филму глуме српски познати глумци: Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Радош Бајић, Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Милан Васић, Иван Вучковић и многи други. Стручни консултант филма био је чачански историчар и музејски саветник др Милош Тимотијевић.

Првој чачанској пројекцији „Хероја Халијарда” публици су се у понедељак, 16. октобра поклонили бројни чланови филмске екипе, предвођени редитељем Радошем Бајићем. Громогласни аплауз у Великој сали Културног центра био је подстицајан да се редитељ и глумац Радош Бајић обрати Чачанима:

 „Моје срце ми говори да треба да вам се обратим, да бих вам рекао неколико реченица. Вечерашњи сусрет са вама је посебан јер је у овом прелепом здању културе, за кога се радујем да је велелепно и још лепше него кад сам ја овде на почетку каријере, пре скоро педесет година са ове сцене некој публици, можда је неко и међу вама ту, играо своју монодраму „Лед”. Касније сам кроз свој живот и своју каријеру долазио овде. Пре свега, хвала вам пуно на овим аплаузима охрабрења, мој дивни колега Милан Васић, који бриљантно игра једну феноменалну улогу капетана Предрага Раковића, док је био ваш поздравни аплауз, мени каже: „Бога ти, ова дивна публика аплаудира као да је већ видела филм”… ”

Бајић је публици наговестио да ће кроз филм бити освешћено страдање и савезништво, срџба и благост, отуда истиче: „Остављамо вас „Херојима Халијарда”, верујемо сви ми, ја то осећам и сигуран сам да и ови људи који су вечерас дошли због вас, а ви просуђујте колико је то људи који играју велике улоге, главне, велике улоге и аутора нашега филма… Ми верујемо да када одгледате тај филм, тај ће аплауз бити спонтан без обзира што ми нећемо бити овде, али ми ћемо га негде чути! Препуштамо вас филму, верујем обзиром да су се догађаји у филму збили на обронцима Равне горе, ви то дубоко осећате, овим филмом потрудили смо се да истина о снази српског народа, његовој хуманости, херојству, племенитости и доброти да се чује даље, да се осветли догађај који је више од седамдесет година био затрпан, о коме се није смело говорити, а даље ја не смем да говорим јер желимо да вас препустимо емоцијама којих ће сигурно имати и да дамама кажем да припреме марамице!”

Бајић је навео да би што више људи требало да погледа овај филм, јер је утемељен на историјској истини. Филмски пројекат који приказује мотиве братоубилачког рата, износи појединости из српске историје ратовања и савезништва, уједно је и захтевао посвећеност и подразумевао професионалност, како би овако отелотворена Операција Халијард била  преточена на филмско платно као аутентичан филм који ће оставити траг!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.