Društvo Grad

ПОДРШКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА „УСАМЉЕНИМА“

ЈОШ ЈЕДНО ОКУПЉАЊЕ УСАМЉЕНИХ У МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ “ПАЛИЛУЛА”

У просторијама Месне заједницеПалилула”, прошлог четвртка, 12. октобра, одржан је још један састанак УдружењаУсамљени”, коме је присуствовао и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Под кровом лепо уређене и добро опремљене МЗ “Палилула” окупља се велики број удружења грађана са територије ове месне заједнице, али и читавог града. На позив председника МЗ “Палилула” Бора Васиљевића, градоначелник Чачка Милун Тодоровић присуствовао је недавном скупу Удружења “Усамљени”, на коме је било више од 100 грађана који су градоначелника дочекали и испратили аплаузом. У неформалном разговору, присутни су постављали различита питања која свакодневно тиште наше суграђане и од градоначелника добијали одговоре. У свом обраћању, градоначелник се захвалио на позиву, исказао разумевање за проблеме лица која живе сама, а којих на територији Чачка има 6.000, обећавши поновни сусрет и изразивши спремност да Град пружи подршку раду овом удружењу, на све могуће начине. Такође, градоначелник је као најзначајније питање нагласио отварање Дома за старе, о коме се говори још од 1938. године, и обећао да ће у склопу реконструкције Опште болнице и изградње Хируршке болнице, један од постојећиох болничких објеката бити адаптиран у Дом за стара и усамљена лица.

Према речима професора Бора Васиљевића, председника МЗ “Палилула”, посета и подршка градоначелника је велики подстрек за омасовљење Удружења “Усамљени”, јер је “Милун Тодоровић, пре свега, добар човек и пријатељ, па тек градоначелник”:

– Градоначелник и његови сарадници су нам увек излазили у сусрет, кад год смо имали неки проблем. Такође, велику подршку, посебно у решавању инфраструктурних проблема, пружа нам и директор ЈП “Градац” Милан Бојовић, који је већ два пута био на нашим окупљањима.

Васиљевић каже да усамљени, нажалост, нису довољно заинтересовани за оваква окупљања, па је Месна заједница желела да их подстакне на дружење, кроз организовање различитих активности. На територији МЗ “Палилула” егзистира шест удружења, а то су: певачка група, шаховски клуб, удружења плетиља и кувара старих српских јела, “Видовдан” и “Усамљени”. 

– За оваква дружења је углавном заинтересована старија популација, а занимљиво је да око 80 одсто наших чланова чине жене. Имамо више од 100 усамљених, углавном су старије и средње генерације, али има и младих. Покушавамо да их короз различите активности анимирамо да се друже, да разговарају о својим проблемима и да заједно проналазимо решења. Наравно, позивамо све заинтересоване да нам се придруже, али посебно мушкарце, јер је и њима потребно дружење и борба против усамљености. Уопште, желимо да што више људи сазна за ову нашу иницијативу, да се дружимо и заједно осмишљавамо активности којима ћемо се бавити, како бисмо избегли депресивна, монотона и апатична стања, као честе појаве у нашем друштву – нагласио је за наш лист Боро Васиљевић.

Дружења у просторијама Месне заједнице “Палилула”, где су већ организоване различите врсте активности и забаве, у виду друштвених игара, и убудуће ће бити реализоване, као и тематске вечери посвећене музици, поезији и прози…  

– Градоначелник је упознат са нашим плановима, похвалио је што окупљамо људе да се друже и изразио је спремност да Град пружи максималну подршку и овом удружењу. Поред осталог, планирали смо да направимо и посебне екипе које ће представљати Удружење “Усамљени” на такмичењима манифестација које организује Град Чачак. Планирамо да и убудуће организујемо прегледе лекара опште праксе. За становнике ове месне заједнице, поред редовних контрола мерења притиска и шећера у крви, организују се и консултације са лекаром опште праксе. Желимо да се са руководством Града договоримо о организованим посетама музичким догађајима, концертима, позориштима, уопште свим скуповима наших установа културе, можда, по повољнијим ценама карата… – наводи Васиљевић неке од бројних планова, напомињући да удружења усамљених постоје и у околним градовима, Пожези, Краљеву, Горњем Милановцу, са којима је успостављена сарадња, како би се посећивали и стварали нова пријатељства и лепе успомене.  

Позив за дружење и даље важи за све заинтересоване суграђане на територији нашег града, без обзира на животну доб или занимање, а просторије Месне заједнице “Палилула” налазе се у Нушићевој улици, број 4. Сви заинтересовани више информација могу добити позивом на телефон 064/23-29-222.

Н. Р.

И “ВИДОВДАН” УЗ “УСАМЉЕНЕ”

Подршку усамљенима пружили су и представници Удружења грађана “Видовдан” Чачак, које постоји већ четири године и бави се културно-уметничким радом.  

– Много путујемо, дружимо се и са члановима осталих удружења у Србији, па чак и у Републици Српској. Организујемо различита окупљања у Чачку, традиционално прослављамо Српску нову годину. Такође, традиционално, организујемо хуманитарне акције. Наше удружење има више од 130 чланова, наравно, различитог материјалног стања, па сходно томе и планирамо активности. Вечерас желимо, не само да представимо наше удружење, већ и да подстакнемо људе МЗ “Палилула”, али и из осталих делова града, да се окупљају и друже – изјавила је за наш лист Гордана Каранац, председница Удружења “Видовдан”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.