Selo

У ТОКУ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДРЖАВНЕ ПОДСТИЦАЈЕ ЗА НАБАВКУ ПОЉОПРИВРЕДНИХ МАШИНА И ОПРЕМЕ

У ТОКУ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДРЖАВНЕ ПОДСТИЦАЈЕ ЗА НАБАВКУ ПОЉОПРИВРЕДНИХ МАШИНА И ОПРЕМЕ 

ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ДО 7. СЕПТЕМБРА

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања, расписало је јавни позив за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне производње биљних култура у 2023. години. Највиши укупни износ подстицаја који корисник може да оствари по овом јавном позиву је 800.000 динара. Подношење захтева је почело 7. август и трајаће до 7. септембра.

Подстицаји овог јавног позива обухватају инвестирање у набавку нових машина и опреме за: примарну производњу биљних култура у заштићеном простору, воћа и грожђа, поврћа, цвећа, ароматичног и лековитог биља, житарица, индустријског и крмног биља, обраду земљишта, заштиту биљака од болести, корова и штеточина, прихрањивање, односно, ђубрење, бербу и транспорт примарних пољопривредних производа и наводњавање биљних култура. Право на подстицаје остварују лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу и то: носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник, привредно друштво, земљорадничка задруга, средња школа, научно-истраживачка организација у области пољопривреде, манастир и црква.

Слађана Петрић, директорка ПССС Чачак

– Подносилац захтева остварује право на подстицаје ако је у потпуности реализовао инвестиције у периоду од 1. марта 2022. године, а најкасније до дана подношења захтева за остваривање права на подстицаје. Осим наведеног, да би захтев био одобрен вредност инвестиција за које се подноси захтев за остваривање права на подстицаје треба да буде једнака или већа од 65.000 динара, а износ појединачног рачуна једнак или већи од 50.000 динара. Такође, износ на рачуну за сваку појединачну инвестицију треба да буде  једнак или већи од 50.000 динара – наводи саветодавац за агроекономију Слађана Петрић, директорка Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак.

Подносилац захтева не може за исту инвестицију да користи подстицаје по неком другом основу, а право на подстицаје може да оствари ако испуњава све наведене услове и уколико нема евидентираних доспелих неизмирених дуговања према ресорном министарству по основу раније остварених подстицаја, субвенција и кредита. И доспеле обавезе по основу јавних прихода треба да буду измирине.

Како наводи директорка ПССС Чачал, подносилац захтева мора испунити и посебне услове, што подразумева да у Регистру има уписано пољопривредно земљиште под производњом одговарајућих врста биљних култура и то површине: до 0,5 хектара поврћа, воћа или цвећа у заштићеном простору, до два хектара јагодастог воћа, односно до пет хектара осталог воћа, до пет хектара грожђа, до три хектара поврћа (на отвореном пољу), од 0,1 до 50 хектара цвећа (на отвореном пољу), до 50 хектара ароматичног и лековитог биља,  до 50 хектара житарица, индустријског и крмног биља, односно до 100 хектара само за инвестиције за наводњавање биљних култура. Предмет инвестиције треба да буде везан за производњу одговарајуће врсте биљних култура.

Захтеви за подстицаје се подносе у периоду од 7. августа до 7. септембра искључиво електронским путем преко апликације е-Аграр.

Подстицаји се утврђују у износу од 50 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиције, умањене за износ средстава на име ПДВ-а, односно, у износу од 65 процената у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.