Društvo

ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ И ИЗЛЕТ У ОРГАНИЗАЦИЈИ „КАТРЖАНКИ“ – КАД СЕ ЖЕНСКЕ РУКЕ СЛОЖЕ…

“Катржанке“, удружење жена основано тек пре неколико месеци, приредило је прошлог четвртка 3. августа, за своје мештане незаборавно дружење. На песничкој вечери представили су своју поезију песници аметери свих генерација, своја платна млади сликари, а посебно признање добио је Војо Видојевић, власник предузећа „Вибет“ за све оно што је урадио за родно село. Испред зграде Основне школе у Катрзи окупило се том приликом више око 200 домаћих и гостију из многих околних села, који су могли да уживају и у разноврсном послужењу, које су, наравно, припремиле Катржанке по старим рецептима.

Признање Воју Видојевићу

Мирослава Мира Миновић, председница „Катржанки“, каже да је посебно задовољство за многе песнике аматере било што је почасни гост био Луне Левајац.

– Желели смо и да се одужимо и нашем земљаку Воју Видојевићу, који је рођени Катржанац, у нашем селу је учио школу, али није заборавио своје село, па и данданас гласа у Катрзи. Бројне су његове донације за нашу цркву и школу…  Млади сликари из Катрге, међу којима има и оних који похађају Уметничку школу, поклонили су му своја платна, а ми смо му даривале пехар са посветом – прича Мира.

Успех је окупити толико људи поводом лепих догађаја. Задовољне су Катржанке досадашњим резултатима, пре свега, укључивањем све већег броја мештанки у оно што удружење организује. Недавно су се са својим уштипцима и свим што иде уз њих успешно представиле на манифестацијама „Етнофест“ у Чачку и „Бакини колачи“ у Трнави, а онда су Трнавце угостиле и у свом селу.

Добро расположење показале су и на излету на Тару крајем јула. У аутобусу је било попуњено свих педесет два седишта, а како напомиње млада Ивана Трнавац, потпредседница „Катржанки“, интересовања је било да су могле да напуне, можда, и још један аутобус. Велико је задовољство, кажу њих две, видети своје комшинице у једној опуштеној атмосфери. Посетиле су на Тари неколико видиковаца, биле на Митровцу, Перућцу, Кадињачи, у Кремни… За крај августа планирају још један излет, вероватно у Ђавољу варош.

Све то увод  је у манифестацију почетком следећег месеца, вероватно 3. септембра, када ће „Катржанке“ позвати у госте чланице удружења из околине и других градова. И на овом догађају мештанке ће изразити захвалност још једном земљаку који им несебично помаже – Брану Милекићу, који сада живи и ради у Београду.

– Надамо се да ће ова манифестација заживети у нашем селу и да ћемо је одржавати сваке године, прве недеље у септембру. За ову прву, поред осталог, планирале смо да организујемо такмичење деце у старим играма, које су обележиле наше и детињство наших родитеља – износи планове Мира и додаје да Катрга живи један нови живот кроз младе генерације, будући да ове године 30 ђака похађа сеоску четворогодишњу школу, издвојено одељење ОШ „Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима.

Ове године у Катрзи очекују рођење још око 15 принова, а предлог Иване је да свакој породиљи и детету Удружење донира нешто што им је најнеопходније.

– Поред тога што нам многи млади остају и деца се рађају, село нам је све бројније и због тога што се купују куће, обнављају имања – набраја Мира Миновић.

Много тога су покренуле ове жене. Почетна сумњичавост комшија у селу све се више „топи“, па им се сада многи обраћају кад имају неки проблем. Надају се да ће ускоро бити испуњена обећања о реконструкцији нисконапонске мреже и изградњи нове трафостанице, као и обнови локалних путева. Све то, наглашавају наше саговорнице, помогло би да Катрга буде „прво село“ на територији Чачка, а не „последње“, како се то често говори због тога што је на граничном простору са Краљевом.

В. Т.

Фото: Удружење жена „Катржанке“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.