Društvo

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА ПОСВЕЋЕНА ДЕЦИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ, „СРПСКИ СВЕТ – НОВИ ЛИДЕРИ“

Чачак је, од јуче до 8. августа, домаћин за око педесеторо деце из дијаспоре, у оквиру пројекта „Српски свет – нови лидери“. Ову шестодневну манифестацију, намењену српској деци, узраста од 12 до 16 година, осмислило је Удружење грађана „Светосавске свечаности“ из Чачка, а суфинасирају је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Град Чачак. Овим поводом  у среду, 2. августа, одржана је конференција за новинаре.

Ђуро Церанић, Мирослав Петковић и Мирослав Вујанић,

Поред деце из земаља, свих бивших република Југославије, гости Чачка биће и њихови вршњаци из Румуније, као и из више градова Србије. Планирано је да посете знаменитости Чачка и околине – Меморијални комплекс на Љубићу, Манастир Никоље и Природњачки центар у Овчар Бањи, као и једно поклоничко-студијско путовање у манастире Жича и Студеница. Током ових шест дана за њих ће бити организоване радионице у Музичкој школи, а предавања ће одржати проф. др Дарко Танасковић, проф. др Свјетлана Самарџија, етнолог Снежана Ашанин, професор историје Стефан Радојковић, теолог Ђорђе Радојковић…

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка, истакао је да је циљ да деца из дијаспоре, тачније из шест држава региона, упознају историју и културу Србије.

– Најважније је да се учесници овог кампа међусобно упознају и друже, али и да учврсте став колико је важан косовски и светосавски завет. Потрудили смо се да им направимо велики програм и једно дивно путовање кроз овај део Србије, да очима упију лепоте нашег краја. Сигуран сам да ће Чачак бити добар домаћин и да ће деца отићи са дивним утисцима – рекао је Петковић и захвалио свим учесницима пројекта и онима који су помогли да се организује манифестација.

О самом програму детаљно је говорио Ђуро Церанић, председник Удружења „Светосавске свечаности“.

– Захвалио бих на великој подршци Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова, као и Граду Чачку који су препознали важност да се систематично и студиозно почнемо бавити нашом децом у земљама региона, у којима су они изложени једној врсти асимилације. Морамо размишљати о будућим генерацијама и о будућој заједничкој политици Срба где год они живели – рекао је Церанић и додао да су помоћ у изради пројекта дале и организације Срба у државама региона.

Мирослав Вујанић, координатор и један од руководилаца пројекта, подсетио је да је српски народ током историје више пута био подељен у мале државе на територији Балкана, али да су га увек повезивале култура, традиција, језик, писменост и вера.

– На тим темељима желели смо да окупимо децу из ових држава, да осете јединство и припадност једном народу – нагласио је Вујанић и додао да је идеја да ова манифестација остане и за будуће генерације.

Организатори су више пута поновили да је било велико интересовање деце и родитеља, али да су за први камп одабрана талентована деца, која у будућности могу постати лидери у својој заједници. Са њима су у Чачак дошли и њихови професори, као и културни и просветни делатници из њихових држава, што отвара пут за ширу регионалну сарадњу свих институција важних за Србе у региону.

В. Т. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.