Grad

И ОВЕ ГОДИНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ КУЋА И СТАНОВА – ОБЕЗБЕЂЕНО ОКО 60 МИЛИОНА ДИНАРА

Процене су да ова средства може користити више од 400 Чачана

И ове године многи Чачани моћи ће да обезбеде бољи квалитет грејања у својим домовима, а неки и значајну новчану уштеду. Захваљујући помоћи Града Чачка и Министарства рударства и енергетике моћи ће да замене фасадну столарију, да ураде изолацију, уграде соларне панеле или да замене постојеће котлове ефикаснијим… Ово су неке од мера енергетске санације породичних кућа и станова, које ће бити суфинансиране са око 60 милиона динара. Наиме, за ове намене, обезбеђено је 29.100.000 динара у буџету Града Чачка за 2023. годину, а исто толико новца локалној самоуправи одобрило је ресорно министарство.

Према речима Владимира Гојгића, начелника Градске управе за локални економски развој (ЛЕР), од 131 локалне самоуправе, које су добиле финансијску подршку на објављеном јавном позиву Министарства рударства и енергетике, Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, Град Чачак је по буџету за побољшање енергетске ефикасности и овог пута у самом врху у Србији

Владимира Гојгића, начелника Градске управе за локални економски развој

– Важно је напоменути да поред свих ранијих мера, грађани могу конкурисати и за уградњу (замену) радијатора. Такође, и ове године међу мерама је набавка и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде и пратећу инсталацију, за коју је прошле године пристигла само једна пријава – објашњава начелник Гојгић и додаје да ће, у сарадњи са надлежним Министарством рударства и енергетике, тек бити прецизирана правила реализације Програма, као и услови – колико ће бити максимални подстицаји, да ли ће субвенције опет бити до 50 одсто или можда и повољније… Детаљно утврђене критеријуме прецизираће Правилник, који ће бити усвојен пре објављивања конкурса, прво за привредне субјекте (извођаче), а онда и за кориснике. Посебан правилник доноси се за соларне панеле, а посебан за све остале мере.

– Са овим буџетом имамо новца за више од 400, а можда и 500 грађана, у зависности од инвестиције. Као локална самоуправа препознали смо значај ових мера. То доказује и усвојен Програм енергетске ефикасности 2022-2024, имамо и Комисију за мерење енергетске санације, па и велики буџет за суфинансирање ових инвестиција… – истиче Гојгић, који очекује да у септембру буде објављен конкурс за привредне субјекте, а за грађане у октобру или новембру.

– Има много формално-правних процедура. Наравно, све ће се прецизније знати када Министарство објави правила, јер ће она можда бити једноставнија и ефикаснија – каже Гојгић.

Као председник Комисије за мерење енергетске санације, он тврди да су више од 80 одсто оних који су добили субвенције и урадили планиране инвестиције задовољни резултатима.

– Било је неких ситних примедби, углавном на молерске радове. Када је реч о столарији, за коју је било и највеће интересовање, грађани су, углавном, задовољни квалитетом и урађеним послом… Сматрам да су субвенције за енергетску санацију кућа и станова добра и значајна мера помоћи грађанима, јер, ово су велике инвестиције које би сами, да није овог програма, тешко могли да изнесу – закључује Гојгић.

Прошле године Чачак се изборио за још једну погодност у свом Правилнику, коју, истиче начелник Гојгић, није обезбедио ниједан други град. Наиме, корисници субвенција могли су да конкуришу за замену столарије за минимум два елемента (прозора и врата), што је дало шансу и онима који су раније променили део столарије у својим домовима. У свим другим локалним самоуправама замена фасадне столарије морала је бити рађена на целој етажи. Максималан износ за столарију био је 140.000 динара, коју је већина грађана и користила. Да ли ће тако бити и ове године, и то ће бити прецизирано новим Правилником.

В. Т.

Фото: Градска управа за ЛЕР

ЗА СОЛАРНЕ ПАНЕЛЕ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ 16 ГРАЂАНА ПОТПИСАЛО УГОВОР

 – Прошле године у буџету за мере енергетске санације имали смо укупно 89,9 милиона, а потрошено је око 46 милиона динара. У тај износ не улазе средства за соларне панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Конкурс за ову меру расписан је 20. јула, а за соларне панеле је предвиђено 11 милиона (средства из 2022.). И за ову меру има интересовања, али сада ћемо видети, будући да су, по речима људи из ЕПС-а, повољнији услови него раније. По првом конкурсу, који смо објавили прошле године (средства су из 2021.) 25 грађана је поднело пријаве, а уговоре су потписали њих 16. Али, и то је, према нашим сазнањима, међу најбољим одзивом у Србији – навео је начелник Владимир Гојгић.

За уградњу соларних панела за извођаче донета је прелиминарна листа. Уколико не буде приговора, начелник Владимир Гојгић, очекује да за месец, два буде објављен конкурс за грађане.

НАЈВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ БИЛО ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ

За претходне две године, од када се спроводе ове мере енергетске санације породичних кућа и станова, субвенције је користило 415 Чачана, највише за столарију. Како наводи Владимир Гојгић, веома мали број је одбијен, али је било оних који су одустајали после узимања предрачуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.