Društvo Kultura

Музеј поезије исписује његовим оловкама успомену на његов дан рођења!

Стеван Раичковић би данас прослављао свој 95. рођендан!

Траг модерног у оновременој поезији унео је управо творац „Камене успаванке“, али и прозних пасажа за децу, лире за одрасле, наш чувени Стеван Раичковић.

На данашњи дан, 5. јула, пре деведесет пет година, у Нересници код Кучева, где су му као учитељи службовали родитељи, рођен је књижевник Стеван Раичковић, један од од најзначајних лирских гласова српског језика.

Захваљујући дару песникиње Радмиле Лазић, уз прва уздања Раичковићевих најзначајнијих песничких збирки, посетиоци Музеја поезије, недавно основаног у чачанској Библиотеци, могу да виде и две графитне оловчице којима је песник исписивао неке од страница свог обимног и веома разуђеног дела, али и разгледницу коју јој је послао у септембру 1984. године из Херцег Новог, где је лети често боравио.

Од аутентичних предмета, међу експонатима прве поставке Музеја поезије. налази се и збирка Раичковићевих песама преведена на бугарски језик и објављена 1967. године у издњу „Народне књиге” из Софије. На њеној насловној страни налази се песникова посвета књижевнику, новинару и преводиоцу Синиши Пауновићу, чијој Библиотеци целини овај вредан примерак и припада.

Наведено је потврда да дело остаје вечни траг који је драгоценост песничке уметности аутора које је надживело!

Приредила: М.Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.