Ivanjica Region

НИЈЕ СПОРНА ЦЕНА, ВЕЋ КОЛИЧИНЕ КВАЛИТЕТНЕ МАЛИНЕ

Пише: Јелена Савић

НИЈЕ СПОРНА ЦЕНА ВЕЋ КОЛИЧИНЕ КВАЛИТЕТНЕ МАЛИНЕ

Одговарајући на став малинара да неће брати малину ако је 200 динара, министарка је потенцирала да ће цена сигурно расти због мањих количина квалитетног рода.

Јелена Танасковић (фото: С. Пашајлић)

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић сe састала са малинарима из Ариља, Косјерића, Драгачева и Ивањице у хотелу „Парк“ како би заједнички размотрили стање и очекивања од ове сезоне. Горуће питање је и овога пута била цена малине. Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић, реагујући на цену од 200 динара по килограму коју су истакли откупљивачи, рекао је да је по тој цени малинари неће брати јер нема никакве зараде. Прецизирајући да је то само аконтна прва цена, Танасковић је казала да не мисли да ће цена бити проблем већ квалитет због временских непогода.

-Састанак у хотелу (фото: Ј.С.)

-Надам се да нам се неће десити ситуација као са јагодом и вишњом да су нам враћени камиони из Русије јер нису могле да издрже транспорт па су се убуђале. Мислим да ћемо на жалост имати далеко мање роданего што смо очекивали и то ће само по себи условити извозне цене онога што је у првом квалитету. Процена државе је да је вредност малине у овом тренутку за ово тржиште 300 динара по килограму. Очекујем да ће се цена мењати. Све што смо до сада урадили је да бисмо заштитили примарног произвођача који не сме да трпи оно што је било прошле године и да се штета ломи преко његових леђа. Зато је држава изашла са кредитном линијом да би се решили прошлогодишњи проблеми и стартовало од нуле, ако је могуће. Зато дајте да сачекамо, да пратимо тржиште. Не треба да се затрчавате за веће понуде без папира, документације, а да не знате да ли ће то моћи да се исплати. Држите се проверених. Цена ће сигурно доћи на своје. Не дозволите да манипулишу вама и не упадајте у панику.

Малинар Жељко Костић из Гуче је упитао шта је решење у ситуацији када произвођачи, како је рекао, „финансирају господу која сваке друге године мењају џипове, налазе се у немилости по питању откупне цене и одређивања квалитета предате робе“? Министарка је још једном поновила да ће држава штитити примарног произвођача.

-Пољопривредна инспекција ће нон-стоп бити на откупним местима да се не би дозволила уцена и прва класа одређивала као друга. Слажем се са вама да приход није подељен на равне части. Откупљивачи, хладњачари сматрају да више улажу, преузимају већи ризик и да треба више и да зараде. Када сам била са њима на састанку понудила сам им или да изађу са реалном ценом којом ће примарни произвођач бити задовољан или да деле добит минимално у односу 51:49 у корист произвођача. Нису заговорници тога да деле добит, па се надам да ће понудити добру цену.

Министарка Танасковић је малинарима поручила да треба да се удружују јер држава отвара нова тржишта, а појединачно се не може одговорити већим извозним захтевима. Додала је и да не постоје ограничења у погледу извоза у Европу. За Русију постоје али ће, казала је, проверити на састанку у Италији и тражити да се оно укине за свежу малину.

На изнету спремност малинара да траже и њену оставку уколико се не реше проблеми, Танасковић је одговорила да то није никакав проблем ако су незадовољни њеним радом и мисле да је то решење. Нагласила је да настоји да уведе системско решење које ће променити однос државе према произвођачу и да је потпуно свесна значаја малине за Западну Србију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.