Kultura

ЕКСКЛУЗИВНО: У ТОКУ СНИМАЊЕ ИГРАНОГ ФИЛМА ЗА ПОЗОРИШНУ ПРЕДСТАВУ О СТЕПИ СТЕПАНОВИЋУ

„ШАХ – МАТ“ – ДУЕЛ КРАЉА И ВОЈВОДЕ

Интегрални део позоришне представе „Шах – мат”, која ће премијерно бити изведена 15. августа у дворишту Народног музеја у 21 час, је играни филм о војводи Степи Степановићу.

Пројекат „Шах – мат“ се реализује у оквиру програма прва „Престоница културе Србије – Чачак 2023“ у копродукцији „Морава театра“ и Града Чачка. Редитељ филма и представе је глумац Владимир Јоцовић који игра краља Александра I Карађорђевића, а аутор текста је Миљан Губеринић, коме је припала улога славног војводе Степе Степановића. Вилу игра Миња Ђелкапић, ађутанта Радош Теофиловић, а уз трубача Ђурађа Танкосића појавиће се и Србски православни појци. Поред главих јунака, појављују се и Милош Крстовић као италијански каменорезац Франческо Бербеља, Ивица Тодоровић, Иван Перковић, уз подршку великог броја статиста.

Екипа пројекта „Шах – мат“ ових дана је вредно снимала филмске кадрове на локацијама у Чачку, Смедереву, на Каблару, а ускоро ће наставити снимање и у Зворнику, сазнајемо од редитеља овог комбинованог сценског дела. Позоришна представа „Шах -мат“ говори о животу једног од најистакнутијих и највољенијих српских војвода Степи Степановићу, који је последњу деценију живота провео у Чачку.

– Драма са протагонистима, војводом Степом и краљем Александром I Карађорђевићем, обилује играним видео-записима који кроз ретроспективу догађаја дају гледаоцу увид у значајна дешавања током војводиног живота. Драма се, такође, осврће на најзначајније моменте у новијој српској историји – почетак Великог рата (ултиматум Краљевини, писмо цару Николају за помоћ, слутња у почетак рата), Церску битку, стварање Краљевине СХС и односи међу народима у тадашњој држави, те Степино одбијање места председавајућег Министарског савета Краљевине СХС. Сећања на војводу у народу не бледе, а сврха ове представе јесте учвршћивање његових дела у колективном памћењу народа, као суштинских вредности које сваки човек треба да има – чојство на првом месту, јунаштво, храброст, обзирност, скромност, те љубав према отаџбини и своме роду – описује смисао и историјске садржаје обухваћене и представом и пратећим филмом Владимир Јоцовић.

Аутори представом не желе да гледаоцу намећу мишљење о историјским догађајима који су били неретка прекретница у историјском развоју државе, као и позиционирању у свету, дајући му сервирани став и мишљење, већ желе да супротстављањем ставова главних протагониста (војводе Степе и краља Александра Карађорђевића I) гледаоцу да више визура и могућности личног сагледавања.

– Позив Бранка Ћаловића у октобру прошле године и то у тренутку када размишљам да радим монодраму о Александру I Карађорђевићу, био је прекретница за идеју о стварању позоришне представе која ће испричати причу о повученом сањару, кога је живот бацио у средиште историјског вртлога у коме је осећај дужности превладао све друге пориве и из кога можемо дознати штошта о његовом моралном ткању и осећају за правду, мудрост, скромност и духовитост. Позвао сам свог сарадника Миљана Губеринића и наручио израду текста за који сам му предао скицу са смерницама које ћемо теме његовог живота обрадити, али и скренуо пажњу на то да је идеја пројекта позоришна представа са елементима играног филма, који треба да прати главну линију радње која се одиграва на сцени – напомиње редитељ филма и позоришне представе Владимир Јоцовић.

У фебруару су већ имали радну верзију сценарија на основу кога су одредили локације за снимање и направили списак сарадника, план снимања и радна наређења. Прва клапа пала је почетком јуна на Градском гробљу у Чачку, потом у кафани „Младост“, а снимање је настављено у селу Врнчани на Каблару и у вили Обреновића у Смедереву.

– Посебну помоћ у реализацији снимања пружили су нам Техничко – ремонтни завод, Музичка школа „Др Војислав Вучковић“, Марко Цвијовић који нам је на једно поподне уступио своју кафану, као и вредна породица Теофиловић из Врнчана, Радош и Драгиша, без чије помоћи и гостопримства не би било могуће снимити захтевне сцене које у филму играју штаб Степе Степановића на Церу. Захваљујући њима, на сету смо имали и коње из Коњичког клуба „Грива“, али и несебичну помоћ породице Госпавић и осталих мештана села. Директори фотографије, Слободан Вукајловић и Ђорђе Илић су на основу књиге снимања, успели да одговоре свим захтевима и својим креативним радом употпуне кадрове радећи са две камере и дроном – не заборавља на захвалност глумац и редитељ Јоцовић.

– Писати о војводи Степи Степановићу, али и тумачити његов лик, представља изузетан изазов. Крећући се кроз његов живот, како кроз повесне факте, тако и кроз стваралачку фикцију, упознајете сваки део његове личности од које је био саткан – војник (на првом месту, како је за себе говорио), непослушни генерал на Церу, изванредни стратег и војсковођа, али и супруг, отац, комшија, пријатељ… Многе човекове врлине и слабости се смењују у лику војводе Степе, али то га не чини мање херојем. Штавише, очовечењем кроз смену врлина и слабости, Степа наново оживљава и гледаоцу свој живот (који је и историја, и садашњост, и фикција) представља из првог лица – истиче писац и глумац Миљан Губеринић.

Завршетак снимања, очекује се до 10. јула, када би требало да започну читаће и мизансценске пробе у сусрет премијери.

Зорица Лешовић Станојевић

Фотографије: Бус Плус Продукција

ВИШЕ ПУТА У УЛОЗИ КРАЉА АЛЕКСАНДРА I

Владимир Јоцовић се у глумачкој каријери више пута нашао у улози краља Александра I Карађорђевића. Тумачио га је у филму и тв серији „Србија у Великом рату“, тв драми „Панта Драшкић – цена части“, путописно-играној емисији „Гвоздена врата Балкана“, као и у неколико државних церемонија, али, како наводи наш саговорник, за њега је посебна радост што ће његов лик овековечити у представи „Шах – мат“ кроз коју ће српски монарх наставити свој позоришни живот.

КРЕАТИВНИ ТИМ ПРЕДСТАВЕ

Аутор текста: Миљан Губеринић; редитељ: Владимир Јоцовић; костимограф: Магдалена Влајић; сценограф: Сретен Јоцовић; израда филма: Бус Плус Продукција Чачак; монтажер филма: Милена Гавриловић; техничка подршка: Еуро тон Крагујевац; организатор: Александра Илић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.