СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА ЧАЧАК
Obrazovanje

Саопштење Синдиката образовања Чачак

Саопштење Синдиката образовања Чачак преносимо у целости:

Дан после најтрагичнијег дана по Србију, који није био Дан жалости, јер утакмица се морала одиграти, Начелница Школске управе Моравичког округа, огласила се саопштењем поводом одлуке Синдиката образовања Чачак да дана, 4. маја, школе чланице СОЧ-а обуставом наставе започну Дане жалости.

Како се наводи у саопштењу, подразумевало се и очекивало, да тога дана и наредних дана не буду наставни, већ васпитнообразовни дани и да није очекивала да ученици тих дана буду препуштени родитељима који су на послу или сами себи и друштвеним мрежама. Према њеним речима, учитељи, наставници, стручни сарадници, директори и сви запослени у школама требало је да тога дана буду они који показују да сваки ученик у своју школу може и треба да има поверења.

Поштована, просветни радници су занемели. Запослени су тога дана били у школама, али нису изводили наставу. Немајући поверења у систем који нашим ученицима и нама треба да омогући безбедно и сигурно окружење, а сматрајући да спокојство родитељског дома у тешким траумaтичним тренуцима деци улива сигурност и враћа осећај безбедности, донели смо одлуку коју оспоравате. Нисмо калкулисали са почетком Дана жалости, за просвету су почели у среду, 3. маја у 8.42.

Емпиријски подаци указују на чињеницу да се низак ниво поверења 

родитеља/старатеља у окружење и институције, негативно рефлектује на капацитете деце и њихов развој осећања самопоуздања и самоефикасности, као кључних заштитних фактора. 

Сходно томе, Школска управа је требала да иницира формирање Тимова за подршку родитељима на нивоу Моравичког округа, како би повратили поверење у институције и систем у коме се сви осећамо као да смо препуштени сами себи. 

                                            Градски одбор Синдиката образовања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.