Društvo

ДЕБАТА ЦЕНТРА ЗА САМОСТАЛНИ ЖИВОТ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ СРБИЈЕ

КРЕИРАЊЕ МЕРА ЗАЈЕДНИЧКИ ЗАДАТАК ВЛАСТИ И ГРАЂАНА

У Србији се не зна поуздано укупан број особа са инвалидитетом, веома је присутан проблем сиромаштва, не постоји много установа за трајни смештај, још су веома присутне предрасуде и дискриминација… Постоје помаци, али они су недовољни, у многим срединама још се не назире социјално-економско укључивање рањивих група, у коју спадају и особе са инвалидитетом. Стратегија за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Србији усвојена је за период 2020-2024. Донет је и пратећи Акциони план, којим су дефинисане смернице, а радне групе у локалним самоуправама требало би да креирају мере којима се омогућава спровођење овог важног документа.

Колико се у томе одмакло у Чачку и како грађани могу да учествују у овим процесима, била је тема дебате коју је организовао Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Чачак, у уторак, 14. фебруара, у Регионалном центру за стручно усавршавање. У дебати су учествовали представници чачанских удружења ОСИ, цивилних организација, надлежних установа и служби, као и градског руководства.

Председница Центра за самостални живот ОСИ Србије др Милена Стојановић рекла је да је део пројекта и Водич за увођење иновативних пракси у праћењу примене стратешких докумената, који је урађен крајем прошле године и дистрибуиран на више од 160 адреса локалних самоуправа у целој Србији. Чачак је међу првима поставио овај Водич на свој сајт.

Председница Центра за самостални живот ОСИ Србије др Милена Стојановић

– Циљ пројекта је јачање капацитета јединица локалне самоуправе и организација особа са инвалидитетом за примену и праћење Стратегије. Тиме настојимо да подстакнемо грађане да активније учествују у доношењу и спровођену мера на локалном нивоу – рекла је др Стојановић.

На питање колико се одмакло у примени овог документа и колико су особе са инвалидитетом заинтересоване да се укључе, она је навела резултате онлајн анкете о информисаности грађана, представника организација ОСИ и доносиоца одлука о самом стратешком документу. Скоро половина анкетираних одговорила је да не зна да Србија има Страгегију за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Више од 90 одсто није информисано о положају и потребама ОСИ!

– Стратегија је донета у марту 2020. Због короне практично смо изгубили једну годину, јер је Акциони план био за прве две године. Сада, до краја фебруара, доноси се нови план за наредне две године и надамо се да ће локалне самоуправе, као учесници у спровођењу готово свих активности, препознати важност да на локалном нивоу донесу своје акционе планове и да тако унапреде положај ОСИ – рекла је др Стојановић и истакла да је основни проблем у Србији примена прописаних мера и законских одредби у пракси, због чега је неопходно активно укључивање удружења ОСИ и свих чланова, баш у својим локалним срединама.

Владан Милић, заменик градоначелника Чачка, рекао је да се одржавају редовни састанци са представницима свих чачанских удружења ОСИ, како би се планирала активност и определила буџетска средства за подршку рада ових удружења.

– Поред тога, водимо рачуна о изградњи инфраструктуре, како би се особама са инвалидитетом помогло… Не можемо све проблеме решити одједном, али сматрам да смо у последње време много тога учинили, како би особе са инвалидитетом биле равноправни чланови друштва. На последњем заједничком састанку иницирана је идеја да се у Градској управи формира Савет ОСИ. Прихватили смо ту идеју и сада се она разрађује. Верујем да ћемо током ове године формирати Савет – рекао је Милић.

Он је изјавио да је у току и израда Стратегије развоја града за наредних седам година, а у оквиру ње ће бити и акциони планови за ОСИ, као и за остале социјално угрожене групе. Град подржава и формирање солидарних предузећа, а према речима заменика градоначелника, још једно удружење ОСИ поднело је пријаву за регистрацију, које ће започети рад управо по новом Закону о социјалном предузетништву. За њихов рад Град ће обезбедити адекватан простор, обећао је Милић.

Драгомир Шипетић, члан Градског већа задужен за социјалну заштиту, изнео је податке о пружању подршке ОСИ кроз различите услуге.

– О социјалној заштити изузетно водимо бригу. Персоналних асистанта је двадест троје, за колико је било заинтерсованих корисника. Нема листе чекања за ову услугу. Из градског буџета потпуно се финансира услуга лични пратилац за 90 деце школског и предшколског узраста, као и услуга дневног боравка за око 70 корисника „Зрачка“ – рекао је, поред осталог, Шипетић и додао да се за доношење локалног Акционог плана чека усвајање на републичком нивоу.

Ана Дојчиловић из чачанске филијале Националне службе за запошљавање подсетила је да Чачак сваке године издваја средства и за подстицај запошљавања теже запошљивих лица, међу којима су и ОСИ.

Како се могло чути на овој трибини, замерка је да у локалном Савету за запошљавање нема представника ОСИ. О томе је говорила Мирјана Станојевић из чачанског Центра за самостални живот ОСИ. Она је рекла да је упућен захтев ГУ за локални економски развој и Градском већу, односно препорука да у Савет за запошљавање буду представници ОСИ и синдиката. Као добри примери наведени су локални савети за здравство и за младе.

Владе Петковић, председник Удружења параплегичара, похвалио је сарадњу са градским руководством. Он је на челу предузећа за професионалну рехабилитацију „Пехар“ већ 20 година и спреман је да се укључи у рад Савета за запошљавање. Ипак, ова фирма која запошљава особе са инвалидитетом у последњих неколико година веома тешко послује, будући да се овим предузећима све мање одваја из републичке касе.

– Пара има, јер се годишње у Фонду за ове намене сакупи пет милијарди динара, углавном од „пенала“ послодаваца који не запошљавају ОСИ. Пракса у Словенији је да сва средства из Фонда иду баш тим предузећима, тако да у тој држави нема незапослених особа са инвалидитетом, имају све потребне машине… Код нас велики део средстава иде за јавне радове, у којима се запошљавају ова лица, али само на четири месеца годишње. Примања су око 22.000 динара. Тиме се ништа не решава, већ се само продужава агонија ових људи. Мој предлог је да се сва средства дају предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом, а у Србији их је укупно 55. Кад бисмо добили та средства, могли бисмо да запослимо још десетак радника, и то оне са другим степеном инвалидности – рекао је Петковић.   

Дебата „Учешће грађана у креирању јавних политика и праћењу примене на локалном нивоу“ је реализована у оквиру пројекта „Примени, прати промени“, који подржава Влада Швајцарске у оквиру програма „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ”, а спроводи га Центар за самостални живот ОСИ Србије, у сарадњи са чланицама мреже у пет локалних самоуправа – Чачку, Крагујевцу, Јагодини, Смедереву и Трстенику.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.