Društvo

Kako odabrati aparat za varenje?

Kako odabrati aparat za varenje?

Varenje predstavlja proces spajanja dva metala pod uticajem toplote, koja omogućava da se među materijalima stvaraju veze, koje se zovu još i varovi. Kako bi varenje bilo moguće neophodno je koristiti aparat za varenje, koji vrši lokalno zagrevanje metala koji se spajaju, ali bitno je obratiti pažnju do koje temperature se određeni metal može zagrejati, kako bi zadržao svoja svojstva. Aparati za varenje se koriste u čistim uslovima – u radnim okruženjima bez ulja, prašine i vlage, kako bi čistoća materijala koji se vare bila što veća.


Фото: freepik.com

Generalno, aparati za varenje se mogu kategorisati u dve vrste, a to su aparati za elektrolučno varanje i aparati za gasno varenje. U zavisnosti od načina varenja oni podrazumevaju korišćenje elektroda ili žica za varenje. Postoje i inverter aparati za varenje koji su malih dimenzija i težine, te su zbog svoje praktičnosti sve popularniji izbor.

Dobar aparat za varenje je osnova uspešno obavljenog posla, ali samo ako majstor koji njime rukuje poznaje pravilne tehnike varenja i posao obavlja bezbedno.

Svet zavarivanja je fascinantan, posebno za „uradi sam“ entuzijaste ili varioca koji je tek počeo da uči zanat, sa širokim spektrom proizvoda i pribora dostupnih za upotrebu na tržištu. U nastavku ćemo vas naučiti na koje faktore da obratite pažnju kada birate aparat za varenje, ali prvo šta vam je od zaštitne opreme neophodno kako biste posao varenja obavljali bezbedno.

Koja zaštitna oprema za varenje vam je potrebna?

Varioci se moraju suočiti sa brojnim fizičkim i hemijskim opasnostima zbog kojih je lična zaštitna oprema neophodna za obavljanje ovog posla. Neke od najčešćih opasnosti sa kojima se varioci suočavaju su varnice, leteće čestice metala, izlaganje hemikalijama, strujni udar, požar, eksplozije. Kako bi se sprečila mogućnost povrede maske za varenje i rukavice su obavezni komadi zaštitne opreme!

Maske za varenje se izrađuju od plastike i imaju zatamljena stakla sa protekcionim materijalima. U zavisnosti od vrste materijala i načina konstruisanja maske za varenje namenjene su korišćenju od strane profesionalaca, majstora ili hobista. Mogu biti automatske bez baterija, automatske sa baterijama i klasične sa zaštitnim staklom. 

Odgovarajuća maska za varenje štiti oči i kožu ne samo od jakih varnica, već i od ultraljubičastih i infracrvenih zraka koji se emituju tokom varenja i koji su potencijalno štetni za vid.

Procenite prirodu metala

Nije svejedno koji materijal varite aparatom za varenje. 

Ugljenični čelik, legura ugljenika i čelika, je otporan materijal koji ima sposobnost da podnese višak toplote koju bi svaki početnik zavarivač mogao slučajno da primeni na metalu koji obrađuje, te je stoga kompatibilan sa većinom dostupnih aparata za zavarivanje. 

Nerđajući čelik, koji je veoma popularan i u kućnoj i u industrijskoj upotrebi, je kompatibilan sa svim vrstama aparata za varenje i ne zahteva toliku amperažu za rad kao ugljenični čelik kada se zavari. 

Aluminijumu je potreban ravnomeran dovod toplote kako bi se sprečilo isušivanje zavarenog mesta zbog visokog kapaciteta provodljivosti toplote. Međutim, velika izloženost toploti često dovodi do deformacije radnog predmeta. Dakle, aluminijum zahteva složenije aparate za zavarivanje, kao što je aparat opremljen mogućnošću pulsnog zavarivanja, kako bi se materijal optimalno dobro spojio. 

Stoga bi pre kupovine aparata za varenje bilo najbolje da procenite na kojim materijalima ćete ga najčešće koristiti i u skladu sa procenom donesete odluku o kupovini.

Odredite idealnu amperažu

Cena aparata za varenje zavisi od struje koju može da generiše; deblji metali obično zahtevaju više struje da bi se pravilno zavarili. Zbog toga je najbolje da obratite pažnju na jačinu uređaja, kao i na osnovne metale sa kojima ćete morati da radite.

Za debeli konstrukcijski čelik i cevi debljine veće od 1cm potreban vam je aparat za varenje sa žicom, kako biste posao obavili efikasno.

Za zavarivanje tankih metala, naprotiv, biće vam potrebne osetljivije mašine za zavarivanje koje bi obezbedile tačnu količinu toplote za formiranje vara – najbolje je da koristite aparat za varenje sa elektrodama.

Pogledajte specifikacije

Pozivanje na listu sa specifikacijama može vam pomoći da razumete nekoliko stvari koje su ključne za razlikovanje dobrog aparata za varenje od… manje efikasnog. Na primer, lista sa specifikacijama može vam pomoći da procenite koliko neprekidnog zavarivanja mašina može da obavi u rasponu od deset minuta. Radni ciklus je reprezentativan za broj minuta koje možete zavariti u standardnom intervalu od deset minuta. Prekoračenje radnog ciklusa može zagrejati mašinu i oštetiti njena unutrašnja kola.

Analizirajte zahteve za komprimovanim gasom, ako ih ima. Različiti procesi zavarivanja zahtevaju upotrebu različitih komprimovanih gasova. Kiseonik, argon i ugljen-dioksid su najčešće korišćeni komprimovani gasovi u nekoliko postupaka zavarivanja.

Kada zaključite za koju namenu vam je potreban aparat za varenje lako ćete odabrati odgovarajući model od brojnih dostupnih na tržištu. Ne zaboravite da nosite zaštitnu opremu i srećan rad!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.