Grad

ЧАЧАК, ЈЕДИНИ ГРАД НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Санирање депоније Прелићи, нови дрвореди, предности туристичке понуде развојем Овчар Бање, промењен изглед Градске плаже и Спортског центар ”Младост”… Све што је недавно урађено, као и поглед у будућност, били су главни разлози појављивања на традиционалној, тродневној манифестацији у Београду.

После две године, због пандемије корона вируса, Град Чачак је представљен на 18. Међународном сајму заштите животне средине и природних ресурса. Одржава се од 4. до 6. октобра на Београдском сајму. Већ првог дана, на штанду Града Чачка, представљени су најзначајнији пројекти, који су претходних година спроведени и окончани, уз помоћ Владе Србије, посебно Министарства за заштиту животне средине. Један од значајнијих је и санација, затварање и рекултивација, некада несанитарне депоније Прелићи.  

– Чачак више нема депонију. Добили смо од Министарства за заштиту животне средине 197 милиона динара за њено уређење. Имали смо огромну подршку. Град је уложио у првој фази осам, у другој 16 милиона динара, а остатак држава. И даље је ту бакља, ослобађа се метан, али много мање него раније и под сталним је надзором. Постављена је фолија и тај простор затрављен. Поднели смо извештај надлежном министрству о свему што смо урадили. Бивша чачанска депонија Прелићи би могла да послужи као добар пример санације осталим градовима и општинама – сматра Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка за заштиту животне средине.

Улагањем у Овчар Бању и предео изузетних одлика, значајно је повећан и туристички потенцијал нашег краја. Само у Бањи, отворен је Природњачки центар, изграђен амфитеатар, као и паркинг поред манастира Благовештење, уређени трг и дечје игралиште. Нови изглед Овчарско-кабларске клисуре представила је Туристичка организација Чачак. Шта су урадили из свог домена, показали су и Јавно комунално предузеће ”Градско зеленило” и Спортски центар ”Младост”. Спроведени су и пројекти ”Наша шума, наша брига” и ”Зелени појас Чачка”, уређен рејонски парк у Атеници. Осим Градске плаже, последњих година обновљени су атлетска стаза и спортски терени.

– Намеравали смо да представимо шта смо све урадили и у области енергетске ефикасности, али поједини конкурси још увек трају, тако да грађани тек очекују подстицајна средства. Оставићемо то за наредну годину. Доста тога је урађено у заштити животне средине, а спремни смо за нове подухвате – напоменула је Мирјана Ђоковић.

Када је реч о енергетској ефикасности, Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој, подсетио је да је највеће интересовање грађана за замену фасадне столарије и на још један важан податак. На том конкурсу могу се пријавити и власници објеката који нису легализовани. Једино што је важно је да неко живи у њима, а потврда за то су рачуни за струју.

Зорана Михајловић
Ирена Вујовић

Град Чачак поделио је штанд на Београдском сајму са Рударско-металуршким факултетом. Њихови стручњаци представили су пројекат ”Хемијска стабилизација летећег пепела”, а Института за нуклеарне науке Винча ”Валоризација индустријског отпада”. Као и сваке године на штанду Града Чачка била је и фирма ”Е кућа” из Мрчајеваца, која производи еколошке стамбене објекте.

Сајам су отвориле Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине и Зорана Михајловић, министрка рударства и енергетике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.