Kultura

OТВОРЕН 31. МЕМОРИЈАЛ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ

Под слоганом „ГЕСТОВИ, ЗНАКОВИ ЖИВОТА“ у суботу, 1. октобра, отворен је 31. Меморијал Надежде Петровић, најстарија манифестација савремене ликовне и визуелне уметности у Србији.

Фото: З.Л.С.


Организатор Меморијала је Уметничка галерија „Надежда Петровић“, оснивач и покровитељ је Град Чачак, а континуирану подршку ово престижно бијенале има од Министарства културе и информисања. Директор Меморијала и установе која га организује је Бранко Ћаловић, извршни продуцент Предраг Живковић, кустос координатор Меморијала је Марија Радисавчевић. Графичко решење визуелног идентитета 31. Меморијала потписује Катарина Поповић.
Селектори 31. Меморијала су уметници из Београда Бојан Ђорђев и Синиша Илић, који су концепт овогодишњег бијенала сместили у шири егистенцијални оквир, преиспитујући каузалне односе између савремених диктата и реаговања људског тела. Диктати на које се последично реагује тичу се здравствене кризе, крхкости тела, императива физичког изгледа и кондиције, класне детерминисаности, расизма, патријархата, насиља, климатских промена, социјалне и физичке дистанце, политичке дезоријентације, неповерења и језик медија итд…

Фото: З.Л.С.


Након краћег осврта на генезу настанка Меморијала Надежде Петровић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ поздравио је уметнике, учеснике Меморијала, представнике Министарства културе и других институција, бројну чачанску публику.
Истичући неколико културних манифестација које су трајна вредност нашег града и Србије, 31. Меморијал Надежде Петровић, речима подршке активностима које потврђују да је Чачак својеврсна културна престоница, отворио је градоначелник Милун Тодоровић.Меморијал је цртежом-догађајем „TIME“ започео Стефан Лукић на Атлетској стази Спортског центра „Младост.“ Уследио је уметнички перформанс „FIGURY“ Оле Мациевске на Градском тргу, а за свечаност отварања испред и у самој Галерији изведени су перформанси „Луцкасте другарице“ Неде Ковинић и „ЦРТА 2“ Синише Лабровића, док је активација под насловом „Перформативни Архив“ Ане Миљанић изведена у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“.

Фото: З.Л.С

Уметнички радови овогодишњег Меморијала, поред наведених локација, наћи ће се и у просторима других установа културе и јавном простору: Галерији „Рисим“, Дому културе, Парцели на Косовском венцу, апотеци „Др Драгиша Мишовић“…

Фото: З.Л.С


Поред перформанса, уметници 31. Меморијала излажу инсталације, плесне конструкције, цртеже, исписане визуелно-поетске форме, видео радове, интерактивне скулптуре, друштвене кореографије… Међу њима је и једно уље на картону, које рефлектује моћ уметничког потеза у таласима слике „Море“ Надежде Петровић, настале окo 1910. године…

Меморијал ће трајати до 13.новембра, када ће бити проглашена и Награда 31.Меморијала, док Награда публике на овом бијеналу нече бити додељена.
З. Л. С.
(Опширније у наредном издању „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.