Društvo

КАМПАЊА „ЗАЈЕДНО ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – ХПВ НЕ“, ИМУНИЗАЦИЈА НАЈЕФИКАСНИЈА ПРЕВЕНТИВА

По броју оболелих и умрлих од карцинома грлића материце Србија је међу водећим земљама у Европи. Годишње оболи просечно око 1.100, а умре око 450 жена. Хумани папилома вирус (ХПВ) је најчешћи узрочник, не само овог обољења, а према многим показатељима, најефикаснија метода борбе против њега је имунизација. Захваљујући вакцини у неким развијеним земљама готово да је искорењен рак грлића материце. Од ове године у Србији се спроводи добровољна и бесплатна вакцинација деце и младих. Да би се остварили бољи резултати и подигла свест јавности о овој теми, Удружење „Родитељ“ започело је кампању „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ“. Поводом почетка кампање данас је у Стартап центру одржан округли сто, на коме су говорили лекари, представници министарстава здравља и просвете и других државних и локалних институција.

Удружење „Родитељ“ већ дуже време води кампању како би јавност информисали о значају овог вида превенције, рекла је Гордана Племић, председница Удружења.

– Превенција је, по свим показатељима, најважнија. Посетићемо многе градове, да видимо како је стање на терену и да што више људи добије прилику да пита и сазна све што их интересује када је реч о ХПВ вакцини – рекла је Племић.

Докторка Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ подсетила је да се са имунизацијом против ХПВ-а почело средином ове године. До сада је дистрибуирано 17.380 доза вакцина, од чега је дато 11.301.

Докторка Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“

– До сада у нашој земљи није забележена ниједна нежељена реакција. Ова вакцина се даје већ 15 година у најразвијенијим земљама… Веома је ефикасна и екстремно безбедна, тако су је дефинисали у глобалном Савезу за вакцинацију, јер више од 90 одсто штити против рака грлића материце. Али, не само против њега, већ спречава и гениталне кондиломе и друге малигне болести које се повезују са ХПВ инфекцијом – објаснила је др Боричић.

Она је навела да је Србија по броју оболелих на петом, а на другом месту у Европи, по броју умрлих жена од рака грлића материце.

Према речима државног секретара Министарства здравља проф. др Предрага Саздановића, вакцина је ефикасна, сигурна и поуздана против ХПВ-а, који је у око 90 одсто случајева узрочник рака грлића материце.

Др Сања Радојевић Шкодрић и проф. др Предраг Саздановић

– Данас имамо моћан одговор – вакцину гардасил 9, јер се са њом покрива девет подтипова вируса ХП. На овај начин је минимална вероватноћа оболевања од овог вируса… – рекао је др Саздановић и нагласио да цела кампања има и едукативни карактер, јер је важно информисати децу још у основним школама да се могу заштитити од сексуално преносивих болести, као од сваке заразне болести, у које спада и ХПВ.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање др Сања Радојевић Шкодрић, рекла је да је Србија ове године издвојила 53 милиона за 26 иновативних лекова. Међу њима се први пут нашао иновативни лек за превенцију, ХПВ вакцина, који је намењен, како је истакла, најзначајнијем делу становништва, односно деци. Она је посебно говорила о томе да постоји велика неуједначеност по окрузима и градовима у броју вакцинисаних. Највише их је у Београду (3.300), затим у Новом Саду (760), Нишу (590), Панчеву (530), док је у Чачку одзив значајно мањи, 250.

Право време за имунизацију је у што ранијој животној доби, јер, како објашњава струка, тада имуносистем даје најбољи одговор. Важно је да буде пре ступања у сексуалне односе. У нашој земљи се препоручује девојчицама и дечацима узраста од девет до 19 година. Вакцина је доступна у свим домовима здравља.

В. Т.

ЧАЧАК ПОДРЖАО КАМПАЊУ

У име Града Чачка учеснике је поздравио Мирослав Петковић, помоћник градоначелника. Он је рекао да је Чачак први град после Београда у коме се одржава конференција о овој веома важној животној теми, посебно за младе. како је пренео, Чачак ће ускоро добити ново амбулантно возило од РФЗО. Возило је намењено за будући РХ центар у Овчар Бањи.

ЈОШ СКРИНИНГА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИНИСТАРСТВА

Државни секретар Министарства здравља проф. др Предраг Саздановић најавио је да Министарство здравља од пролећа следеће године планира организацију скринига грлића материце, дојке и дебелог црева.

У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ ВАКЦИНИСАНО 350 ДЕЦЕ

Директор Завода за јавно здравље Чачак др Аксентије Тошић рекао је да је на територији Моравичког округа одзив за имунизацију добар. До сада је ову вакцину примило више од 350 деце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.