Društvo Kultura

ПОТВРЂЕНА ВИТАЛНОСТ ГРАФИЧКОГ МЕДИЈА

ОТВОРЕНО 5. МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ГРАФИКЕ У ЧАЧКУ

У суботу 3. септембра, у Дому културе је свечано отворено 5. Међународно бијенале графике. Том приликом уручене су и награде ауторима, а публици су се обратили амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс, члан овогодишњег жирија Милош Ђорђевић и уметнички директор Бијенала Драган Добросављевић. Трочлани жири овогодишњег Бијенала чинили су: председник Божидар Зрински из Словеније, Наташа Јанковић и Милош Ђорђевић из БеоградаГран при Бијенала припао је Нини Крајс, уметници из Бразила, а три равноправне похвале додељене су Зорану Мишеу из Бугарске, Милану Крајновићу из БиХ и Џонатану Мекфадену, аутору из САДЦентралну изложбу Бијенала, на којој је приказано више од 200 дела уметника из разних земаља, Мексичку селекцију графика 24 аутора, као и самосталну изложбу Виктора Мануела Хернандеза Кастиља, добитника Гран прија 4. Бијенала, публика ће моћи да погледа у галеријском простору Дома културе, Ликовном салону, средњем и горњем холуИзложбуСавремена словеначка графика Модерно = Свеже”, селектора Бреде Шкрјанец и Међународни пројекатМементо мори”, селектора Марије Сибиновић, публика ће моћи да види у Галерији Народног музеја у Чачку.

НАЈКОМПЛЕКСНИЈЕ И НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕ БИЈЕНАЛЕ ДО САДА

Овогодишње Бијенале је најкомплексније, са највише садржаја до сада, који ће моћи да се виде на више локација у граду, у периоду од 3. до 26. септембра, рекао је на отварању уметнички директор ове манифестације Драган Добросављевић, нагласивши да не би оволико дуго трајали без велике подршке Града и установа културе.  

– Од првог Бијенала одржаног 2012. године ова манифестација је тежила да пружи прилику младим ауторма и ауторима са најширег спектра графичке уметности. На тај начин Бијенале је показало да вешто балансира у околностима свеприсутне дигитализације, и да успева да задржи традиционалне вредности и постулате, али и да држи корак са временом. Експериментисање, тражење и превазилажење граница, жанровска разноликост, као и реинтерпретација устаљених естетских стандарда и хијерархијског система класичне графике, присутни на представљеним радовима, указују на разумевање уметника проширене дефиниције графичке уметности, коју иначе негује и сама манифестација. Са начелно подједнако заступљеним традиционалним и модерним приступима и на овогодишњем Бијеналу потврђен је виталан и свеж статус графике на глобалном нивоу – уводна је реч Драгана Добросављевића.

Према његовим речима, до сада је кроз ову манифестацију прошло више од 300 аутора, са преко 1.000 графичких листова. Од графике великог формата, екс либриса, студентске графике, разних пројеката групних и самосталних наступа, па до стручних предавања, Бијенале је доживело пето издање. 

– Нашем позиву за овогодишње Бијенале одазвало се више од 400 уметника, од којих је на изложби представљено њих 270 из земаља широм света. То је највећи одазив уметника од када постоји ова манифестација. Ово велико интересовање уметника показује да је Бијенале графике у Чачку постала уметничка манифестација, која се високо позиционирала на међународној листи графичких изложби. Сумирајући бројност, а пре свега квалитет пристиглих дела, можемо слободно да кажемо да је овогодишње издање најквалитетније до сада. Пре свега, захваљујући ауторима који су препознали нашу искрену визију и својим квалитетним учешћима подижу ниво Бијенала – нагласио је Добросављевић.

Својим присуством овај догађај увеличала је Његова екселенција амбасадор Мексика Карлос Феликс, као и господин Виктор Мануел Хернандез Кастиљо, добитник Гран при награде 4. Бијенала.

“ПОВЕЗУЈУ НАС ИСТОРИЈСКЕ БОРБЕ ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ ИНТЕГРИТЕТ И СУВЕРЕНИТЕТ”

– Са великим задовољством се налазим у прелепом Граду Чачку и посебна ми је част да учествујем на отврању Бијенала ове године, које управо показује јаке културне споне између Мексика и Србије. Желим да се захвалим директору Бијенала на великом присуству Мексика, а специјално госпођи Лепосави Милошевић Сибиновић, за сву њену подршку и помоћ, не само за ово излагање. Госпођа Сибиновић је примила Орден мексичког орла, који се додељује за промоцију мексичке културе у свету. То је највећи орден који може да добије један странац. Веома сам срећан што “Мементо мори”, такође, показује присуство Мексика и захвалио бих др Марији Сибиновић на ангажовању да се прикаже ова изложба. Велика је част што је овде присутан и господин Виктор Мануел Хернандез Кастиљо, који је награђен пре две године. Дошао је из Мексика само због Бијенала и ове изложбе – рекао је амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс.

Амбасадор је том приликом подсетио да Мексико и Србија ове године славе 76 година од успостављања дипломатских односа и нагласио да ове две земље повезују историјске борбе за територијални интегритет и суверенитет, пре свега, када  је реч о косовском проблему.

– Мексико и Србија ове године славе 76 година од успостављања дипломатских односа. Превасходно, ти односи који су присутни толики број година су управо на овим културним лествицама највише и исказани. Ово пријатељство између наше две земље, Мексика и Србије, такође, се исказује и на политичким лествицама и политичким везама. Желим да истакнем нашу сличност, која нас повезује у нашим борбама, историјским, за територијални интегритет и суверенитет наших земаља. Наша историјска повезаност свих ових година се потврђује и тиме што је Мексико одувек подржавао територијални интегритет и суверенитет Србије, а у вези са националним питањем Косова. Повезаност између Мескика и Србије, између осталог, поред свих историјских и политичких веза, огледа се највише у култури и културној размени коју имамо. Познато је колики су успех доживеле мексичке теленовеле у Србији, а управо те теленовеле су повезале да су ова два народа веома пријатељски настројена годинама и да делимо многе сличности – рекао је амбасадор Карлос Феликс.

Н. Р.

ДУХОВНИ ПОКЛОНИ МЕКСИКА

– Увршћени избор радова није математички збир личних поетика, већ је пулсирајући филтер времена, одговор на изазове и трауме савременог света. Време проведено у изради ових графика и време у коме уживамо у њима битно је различито од оног проведеног у некој простој радњи. Присутна селекција је и облик надметања, али пре свега, представља вредност савремене колективне креације. Уједно је и показатељ да Мексико негује достојне савремене наследнике графичке традиције и чувеног графичара Хосеа Гвадалупеа Посаде. Избор радова од 24 аутора из Мексика је разноврстан. У погледу форме варира од фигурације до апстракције, а по концепту од поетизованих визија до егзистенцијалистичких рефлексија…

Нашем уваженом земљаку, сликару Богићу Рисимовићу, Мексико је остао као неостварени сан, па ме је давних седамдесетих прошлог века подржао у стварању значајних културних веза са Мексиком. Није случајна континуирана сарадња, која траје пуних 45 година и графички свет Мексика узвраћа духовним поклонима… – написала је у пропратном каталогу Бијенала, селектор радова маг. Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић, уметница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.