Grad

„МУЗЕЈ КОШАРКЕ“ ОТВАРАЊЕ У ОКТОБРУ 2023, У ГОДИНИ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

Према одлуци Града Чачка простор Соколане одређен је за будући „Музеј кошарке“ који је део пројекта „Чачак престоница културе у Србији 2023“. Сам пројекат Соколане и Соколског друштва додатно утемељује ову одлуку, јер је Соколана подигнута 1910. и то је први и најстарији објекат ове врсте у Србији. Први прави кош у Чачку постављен је поред Соколане 1945. године, када је одиграна и прва утакмица, и све до 1954. на овом простору били су први терени за игру Кошаркашког клуба „Борац“ из Чачка. Поводом почетка реализације „Музеја кошарке” и самог пројекта, данас је у Галерији Народног музеја одржана прва конференција за новинаре. Реализација пројекта “Музеј кошарке“ у Чачку, као и отварање, планирано је за 18. октобар 2023. године.

Јуниорска репрезентација, Европско првенство 1968.

О стручној улози Народног музеја у формирању нове и јединствене музејске установе у нашем граду, земљи, региону, па и Европи, говорили су директорка Делфина Рајић, др Зоран Антоновић, Милан Лишанчић, наставник историје и кустос историчар и др Милош Тимотијевић, историчар, музејски саветник. Руководилац читавог пројекта је помоћник градоначелника за област друштвених делатности Мирослав Петковић, а уметнички руководилац пројекта је Бранко Ћаловић. За све њих планирани музеј требало би да истовремено буде регионални, национални и локални културни центар, незаобилазно и омиљено одредиште за грађане Чачка и суседних градова, као и туристе из земље, региона и света.

Екипа пројекта „Музеј кошарке“

Са главном поруком да је „Чачак – град кошарке“, будућа музејска поствака носиће назив „Музеј кошарке – од првог помена кошарке до савременог доба“. Реч је о комплексном типу поставке, која ће бити социокултурно-историјска са елементима мултимедијалног забавног садржаја и просторима за перформансе, навео је др Милош Тимотијевић и изложио краћи коцепт новог музеја.

– „Музеј кошарке“, смештен у зграду Соколане у Чачку, замишљен је као простор у коме ће бити приказан развој кошарке у Србији и Чачку, успеси свих значајних кошаркаша из Чачка, при чему ће централно место припадати Радмилу Мишовићу, Драгану Кићановићу и Жељку Обрадовићу. Посебан део замишљеног музеја биће одвојен за мултимедијалне презентације, промоције, предавања, пријем истакнутих кошаркаша, анимацију публике, популарисање кошарке и излагање новопридошлих предмета. Архитектура поставке замишљеног музеја посетиоце треба да асоцира да су у кошаркашкој хали, чиме ће изложени предмети, фотографије и конструкције добити додатна значења – рекао је Тимотијевић и подсетио да је Радисав Ћурчић једини НБА кошаркаш из Чачка, и да је чачанска кошарка била расадник за све велике клубове у земљи.

Заставица Кошаркашког клуба „Антонини“ из Сиене, ривал „Борца“ у Купу „Радивоја Кораћа“, 1979/1980.

Доктор Зоран Антоновић, врсни познавалац и љубитељ кошарке, вишедеценијски члан лекарског тима КК „Борац“, сведок и сапутник стварања култа кошарке у Чачку, актуелни потпредседник клуба, донео је у Народни музеј 22. новембра 2021. сребрну медаљу освојену на јуниорском првенству европском првенству за кошаркаше одржаном и граду Виго у Шпанији, од 2. до 10. августа 1968. године, која је припадала Садику Зејнеловићу из Чачка. Антоновић је поклонио и четири заставице кошаркашких тимова који су у сезони 1979/1980. играли са КК „Борац” у европском „Купу Радивоја Кораћа” – тимови Флуис (Белгија), АСПОА (Тур, Француска), Антонини (Сијена, Италија) и Хапоел (Тел Авив, Израел). Подсетивши да је идеја о формирању Музеја кошарке заживела пре 11 година, али да су је неке сујете „осујетиле“, др Зорна Антоновић је рекао да кошарку не чине само кошаркаши, и апеловао на све љубитеље напопуларнијег спорта у граду на Морави да се својим успоменама укључе у овај јединствени подухват, позивајући се и на речи историчара Тимотијевића да „музеји живе од поклона артефаката“ и образложио порекло и значај дариваних предмета.

Сребрна медаља са јуниорског Европског првенства 1968.

– За јуниорску репрезентацијуЈугославије на том првенству су играла и двојица Чачана, играча КК „Борац”, Драган Ђукић и Садик Зејнеловић (1949-2020) који ми је своју медаљу и заставицу са овог јуниорског кошаркашког првенства, пред крај свог живота, предао. Симболична вредност ове медаље је велика за будући „Музеј кошарке” у Чачку, јер су Зејнеловић и Ђукић играли у тиму који је био вицешампион Европе.

Историчар Милан Лишанчић је истакао да је реч о веома одговорном и захтевном послу, али и професионалном изазову и јединственој прилици да Чачак добије овакву институцију која му по специфичности идентитета као града кошарке и припада.   

-За реализацију овог пројекта битно је прикупљање материјала и предмета везаних за кошарку, зато позивамо све заинтересоване и вољне кошаркаше да се прикључе овом пројекту – истакао је Лишанчић.

Заставица јуниорског Европског првенства 1968.

Музеј кошарке” у Чачку треба да буде најважнији музеолошки центар посвећен кошарци у Србији, узор и модел за друге музеје у земљи и региону. Планирани музеји истовремено треба да буде регионални, национални и локални културни центар, незаобилазно и омиљено одредиште за грађане Чачка и суседних градова, као и туристе из земље, региона и света са основним циљевима музеја да промовише игру, дружења, здраво живот и локалне особености, насупрот свеопштој комерцијализацији спорта. Он треба да буде најважнији музеолошки центар посвећен кошарци у Србији, узор и модел за друге музеје у земљи и региону.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.