Društvo Obrazovanje

СТАЛНА ПОСТАВКА СЛИКА АРХИТЕКТЕ ДУШКА МИЛОШЕВИЋА У ГИМНАЗИЈИ

ДАР, АКВАРЕЛИ И “КУЛЕ”, УЛЕПШАВАЋЕ ХРАМ ЗНАЊА

У средњем холу чачанске Гимназије, у среду, 24. новембра, отворена је изложба, стална поставка акварела Душка Милошевића, архитекте, сликара и писца из Београда. Композиција сложена од 12 акварела са мотивима Овчарско-кабларских манастира и четири “Куле” које су посвећене најпознатијим Чачанима је поклон архитекте Милошевића нашој чувеној средњошколској установи. На свечаном отварању, директор Гимназије Иван Ружичић је рекао да није било тешко договорити се са аутором да слике своје место добију баш на зидовима ове школе.

Владимир Димитријевић, Иван Ружичић и Душко Милошевић

– Господин Душко Милошевић, архитекта из Београда, одлучио је да поклони 12 акварела и четири “Куле” Гимназији, али и Граду Чачку, који му је посебно драг. Иискористио бих прилику да захвалим архитекти Милошевићу на овом изузетном поклону. Поред тога што ће оплеменити наш школски простор, сигуран сам да ће бити инспирација и за наше ученике и да ће његова племенита намера, његови акварели имати своју мисију и у будућности. Шеснаест слика се одлично уклопило у наш амбијент, јер ми већ имамо неколико простора у школској згради, односно, ходнике које на сличан начин уређујемо. Ово је изузетно доброчинство – рекао је Иван Ружичић и у име свих ученика и професора захвалио господину Милошевићу. Директор је у знак сећања на овај дан архитекти поклонио комплет књига, издања Гимназије у претходном периоду: “Знам да добро познаје историју нашег Града и школе, али желим да овај дар наше пријатељство још више учврсти, а можда ће му мали знак захвалности допунити знања о нашој школи”.

Архитекта Душко Милошевић је рођен, учио је школу, живи и ради у Београду, али, како каже, сви његови потичу одавде и све распусте, зимске и летње, као дечак је проводио у Чачку.  

– Одатле идеја да стална поставка ових акварела буде у Чачку. Док сам радио баш ту серију од 12 акварела, који су посвећени манастирима Овчарско-кабларске клисуре, у том тренутку сам желео да буду изложени у Чачку и то на неком месту где ће моћи слободно да их види већи број Чачана, осим ђака. Наравно, Гимназија је право место, јер она је храм знања – нагласио је архитекта.

Из вишедеценијске утемељености у менталитет овог народа, кроз руку, четкицу и боју лако су изашли сви ти мотиви сакупљени сада на једном месту, каже аутор изложбе. 

– Захвалан сам чачанској Гимназији и директору Ружичићу, не што су прихватили поклон, него што су тако спремно прихватили поклон, са ентузијазмом. Поред централног мотива, манастира Овчарско-кабларских, ту су још и четири “Куле”, свака на свој начин је у вези са Чачком и Чачанима. У самом дну поставке је “Кула Чачана”, са нашим познатим људима, који су постигли значајне домете у својим професијама. Поред осталих, ту је архитекта Михајло Митровић, режисер Пуриша Ђорђевић, песник Дис, народна сликарка Надежда Петровић, преко јунака из Првог српског устанка Танаска Рајића, закључно са српском, чачанском, кошаркашком легендом Радмилом Мишовићем. Иза скупине о манастирима, постављена је “Кула Србија”, у њеном доњем делу се види одакле је била инспирација. То је реплика једне старе фотографије наших Солунаца, међу којима су, поуздано знам, била двојица или тројица Чачана. Они су ту приказани као корен и темељ Србије, што заиста историјски гледано, може да се тврди за Чачак и Чачане. Следи “Тикалова кула”, посвећена нашем великом сликару Михајлу Ђоковићу Тикалу, Чачанину и, такође, ученику Гимназије. И на крају је “Радомирова кула”, посвећена Радомиру Михаиловићу Точку и његовом гитарском умећу – приказао је Душко Милошевић сталну поставку својих радова.  

Донео је архитекта и његов чувени мали катанац, којим је директор Иван Ружичић симболично, откључавањем – отворио изложбу, али је истовремено и закључавањем – затворио, с обзиром на то да је реч о сталној поставци. Поред посебног дара, који ће допринети да Гимназија постане чувена и по ходницима лепоте, архитекта Милошевић је поклонио и две књиге: “Куле и градине”, у којој једно од највећих поглавља носи назив “Куле завичаја”, са причама и сликама посвећеним Чачку и “Овчарско-кабларски акварели”, која је лична карта централног мотива, односно, 12 приказа Овчарско-кабларских манастира.

Свечаност отварања изложбе употпунио је Драгољуб Дуде Лукић, музиком на усној хармоници.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.