У четвртак, 18. новембра, у 19 часова, у Стартап центру НТП Чачак, који се налази у Дому културе (бивше позајмно одељење Библиотеке за одрасле) биће одржано предавање на тему Воћне ракије – да ли их познајемо?
Предавач је др Бранко Поповић, виши научни сарадник Института за воћарство, а са њим ће разговорати др Немања Милетић.
Организатор програма је Удружење „Ирмос“.
Србија је у светским и европским оквирима позната као земља у којој зри квалитетно воће од којег се добијају ракије врхунског квалитета. Чачански крај, са чувеним воћњацима, спада у водеће српске регионе за производњу воћних ракија. Најпознатија српска ракија – шљивовица, по својим карактеристикама има статус националног пића.
Предавање ће покушати да одговори на питање – колико заиста познајемо ракију? Од када се она пече? Који су све чиниоци који утичу на њен квалитет – каква је сировина потребна за производњу врхунске ракије, на који начин воће треба прерадити, како спровести алкохолно врење, дестилацију и сазревање ракија? Како се ракија пије (да ли то знамо?) Како се наше ракије вреднују у поређењу са другим познатим светским јаким алкохолним пићима? Шта је важније у производњи ракије – традиција или наука?
Др Бранко Поповић је цео свој професионални живот посветио технологији јаких алкохолних пића. Редовни је члан бројних домаћих и међународних комисија за сензорно оцењивање јаких алкохолних пића. Виши је научни сарадник и руководилац Одељења за технологију прераде воћа у Институту за воћарство Чачак.