Гимназија (фото: Ј.С.)
Ivanjica Region

МИНИСТАРСТВО ОДОБРИЛО ГИМНАЗИЈИ ДВА НОВА ОДЕЉЕЊА ЗА НАДАРЕНЕ УЧЕНИКЕ

МИНИСТАРСТВО ОДОБРИЛО ГИМНАЗИЈИ

                        ДВА НОВА ОДЕЉЕЊА ЗА НАДАРЕНЕ УЧЕНИКЕ

     Министарство просвете и технолошког развоја одобрило је ивањичкој Гимназији наставни план и програм за ученике са посебним способностима за биологију и хемију као и за надарене за спорт. То значи да ће ова образовна установа од следеће школске године моћи да упише по једно одељење са максимално 20 ученика. За упис у одељење биолога и хемичара заинтересовани осмаци полажу пријемни испит из биологије или хемије или оба предмета, док се спортисти рангирају према успеху.

Гимназија (фото: Ј.С.)

     Директор Гимназије Душко Парезановић каже да су за ова одељења конкурисали због интересовања која су показали ученици, њихових постигнућа на такмичењима из ових области, али и подршке родитеља.

     Одељења за ученике са посебним способностима за биологију и хемију у гимназијама омогућавају ученицима да стичу знања из биологије и хемије по посебном програму у специјализованом одељењу са максимално 20 ученика, а на часовима лабораторијских вежби максимално 10 ученика у групи. Развијање научне писмености и вештина за лабораторијски рад, истраживање својстава супстанци и праћење хемијских и биолошких промена омогућиће ученицима да буду врло успешни студенти: медицине, стоматологије, ветерине, пољопривреде, фармације, хемије, билогије, физичке хемије, технологије и сродних факултета.

     Одељења ученика са посебним способностима за спорт треба да омогуће да се унапреди квалитет образовања и васпитања ученика спортиста и будућих студената високошколских установа, а посебно оних које школују будуће тренере, спортске новинаре, наставнике физичког васпитања, спортске менаџере, и друге факултете.

Захваљујући компетенцијама стеченим током гимназијског школовања, будући студенти ће располагати знањима и вештинама неопходним за критичко сагледавање физичке културе и спорта као друштвене области. Предност образовања у овим специјализованим одељењима је у томе што је број ученика ограничен на 20, што омогућава ефикаснији рад на часовима, а применом савремених технологија ученицима ће бити омогућено да прате наставу на даљину када су на клупским или репрезентативним припремама и такмичењима током школске године.

                                                                                                        Ј.С.

-Гимназија (фото: Ј.С.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.