Društvo

НАУЧНО ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У ЧАЧКУ – КОЛЕВКА НОВИХ ИДЕЈА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА МЛАДИХ

Научно технолошки парк Чачак је постао нови замајац привредног развоја чачанског краја, али уједно и читавог Моравичког округа. Све више младих је заинтересовано за програме који се реализујују у Стартап центру и Научно технолошком парку у Чачку, јер у њима виде шансу за стицање додатних знања и искустава која су и те како цењена на данашњем тржишту рада. У новом пословном простору, на локацији бившег „Цера“, НТП Чачак развија привредну и пословну заједницу засновану на иновацијама и новим технологијама, у којој тренутно ради 13 компанија са више од 70 запослених. Капацитет НТП-а је попуњен више од 90 одсто, а канцеларијски простор искоришћен у потпуности.

Од 2011. године, Град Чачак улаже значајна средства у Научно технолошки парк. У ранијем периоду се врло често постављало питање да ли је то прави избор и да ли су та улагања била оправдана. Данас, када НТП у Чачку бележи одличне резултате у раду, све чешће се говори да представља снажан замајац привредног развоја читавог Моравичког округа, али и шире.

Мирко Пешић, в. д. директора НТП “Чачак”

МОТОР ПРИВРЕДНОГ РАЗВОЈА МОРАВИЧКОГ ОКРУГА

Сматрам да смо у последње две године у потпуности оправдали постојање једне овакве организације. Од укупно четири (Нови Сад, Београд, Ниш и Чачак), колико их има у нашој земљи, ми смо, можда, најмањи НТП, али настојимо да будемо стално активни и предњачимо у односу на друге. Међу првима смо основани, а узимајући у обзир географски положај научно технолошких паркова у Србији, НТП Чачак представља организацију која је значајна, не само за Моравички округ, већ и за читаво подручје Централне и Западне Србије. На новој локацији НТП-а имамо 13 стартап и технолошко – развојних компанија које су изузетне, освајају награде на међународним сајмовима иновација, запошљавају све већи број младих, факултетски образованих људи, развијају своје производе, постижу успехе на домаћем и страним тржиштима – истиче Мирко Пешић, в. д. директора НТП “Чачак”.

„ВЕТАР У ЛЕЂА“  ДОБРИМ ИДЕЈАМА И МЛАДИМ КОМПАНИЈАМА

Од самог оснивања НТП-а у Чачку, па до данас, више од 40 компанија је добило подршку у погледу пословне инкубације, сарадње науке и привреде. Бројне активности, едукације и презентације које су одржане у његовом простору представљају огроман резултат рада. Инвестиције које је Република Србија определила, како за опремање простора у Дому културе за потребе Стартап центра, који је отворен 2019. године, тако и за земљиште и пословни простор на бившој локацији „Цера“, где је уложено више од три милиона евра у куповину и опремање пословног простора, потврђују да је Град Чачак на време препознао значај организације која представља одличну спону науке и привреде, наводе у чачанском НТП-у.

Научно технолошки парк Чачак омогућује сарадњу привреде, науке и истраживања кроз развој нових идеја у циљу повећања конкурентности регионалне привреде. Својим „станарима“ НТП Чачак пружа инфраструктурну, управљачку и техничку помоћ, омогућавајући им даљи раст и развој путем стручне подршке и трансфера технологија из академских и истраживачких сектора. Обезбеђује им и додатне информације о фондовима и инструментима подршке који су усмерени ка развоју њиховог пословања и јачању сарадње са институцијама образовања и истраживања.

Научно технолошки парк поседује и савремену лабораторију, опремљену по најмодернијим стандардима, јединствену у нашој земљи, која пружа могућност развоја у сфери роботике, информационих технологија, електронике, 3Д технологија и свега онога што је будућност привреде и иновација, што представља огромну предност.

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ПРЕДНОСТ – РАДНО ОКРУЖЕЊЕ

Павле Милошевић, директор компаније „Фрагмент“, истиче да је НТП Чачак организација са апсолутно високим професионалним критеријумима која функционише као једно модерно и врло ефикасно предузеће:

– НТП има добар, веома професионалан кадар. Доста су флексибилни и отворени за нове фирме, што се потврдило и у нашем случају. Добили смо субвенционисане цене за изнајмљивање простора, прве године плаћамо само 30 одсто од укупне фактуре, друге године 50, а треће 70 процената. Простор за рад може да се нађе под повољним условима и на неком другом месту, али НТП корисницима услуга пружа далеко више од тога. Посебно бих издвојио фантастичне обуке које организују, као и повремено ангажовање страних консултаната који говоре о модерном пословању и све то поткрепљују конкретним примерима из праксе и стручним саветима. То је део који највише ценим у овој сарадњи. Осим тога, наша фирма је у процесу патентирања наших производа и за нас је веома значајно што смо у оквиру НТП-а имали прилику да добијемо корисне савете како се прави патентна шема и штити патент.

Како објашњава Милошевић, велика предност НТП-а, која је свакако и најбитнија, јесте радно окружење.

– Генерално, Чачак је привредно, врло динамичан град. Овде ћете лако пронаћи много фирми које одлично послују, али већину њих су покренули људи који су стекли велико радно искуство још у времену Титове Југославије. Данас у њима раде њихова деца. У тржишној привреди, много је тешко покренути производну фирму од нуле, без искуства и икаквих сазнања о томе како све функционише. Највећа предност НТП-а је радно окружење, јер се око вас налазе младе фирме које муче исту муку. Реч је о добро образованим људима, коју имају доста ентузијазма и воље да развијају своје идеје, али врло често наилазе на неке пропратне проблеме, који се далеко лакше решавају у једном оваквом радном окружењу – каже Милошевић.

В. Степановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.