Društvo

ПЕТИ ЛЕТЊИ ДАНИ ФОТОГРАФИЈЕ ФОТО ГРУПЕ „ФОРМАТ“

Летњи дани фотографије 2021. Фото групе „Формат“ донела је пред Чачане три занимљива програма. Изложба „Фотографски фрагменти Свете Горе Зорана Пургера“ отворена је прошлог петка, 2. јула, у средњем холу Дома културе, исте вечери и „Тескоба сећења“ Александра Келића у Галерији „Рисим“, а у суботу, 3. јула, у Галерији Народног музеја представљена је 5. годишња изложба фотографија чланова „Формата“.

ФРАГМЕТНИ СВЕТЕ ГОРЕ ЗОРАНА ПУРГЕРА

Дводневна манифестација отпочела је фото трибином и изложбом у Дому културе дела велике заоставштине мајстора фотографије ФСС покојног Зорана Пургера из Параћина, који је скоро две трећине свог живота посветио фотографском документовању Свете Горе. Чачани су могли да виде 40 његових фотографија, које је направио за више од четири деценије. О Пургеровом раду и животу говорили су његове колеге и велики пријатељи, емљакиња Маја Аранђеловић Стошић из Параћина, једина жена мајстор фотографије у Србији, Александар Келић, професор Факултета примењених уметности у Београду и Миленко Савовић, који је радио припрему монографије „Света Гора – фрагменти Зорана Пургера“.

– Зоран је био један од ретких фотографа који је имао отворена врата Свете Горе. Тамо није био гост, већ као неко баш њихов. Ишао је најмање два, три пута годишње, био у свим манастирима, највише је боравио у Симонопетри, Хиландару… Бележио је живот свих монаха и оних који живе по келијама на Каруљи, где многи фотографи нису имали приступ. Монаси тамо воде тих, миран живот, не воле да их узнемиравају. Али, он није био наметљив, већ фотограф који је седео са њима, разговарао, тако да је био готово неприметан у свом раду. Једноставно, он је, како то говори и Келић, фотограф монах. Прве његове фотографије са Свете Горе су из 1974. године и од тада је направио огроман фундус. Последњи пут био је крајем 2018. када је припремао и књигу, уз благослов монаха… Радио је до последњег дана, последњу годину, иако веома болестан, настојао је упорно да заврши књигу. И успео је, књига је изашла из штампе почетком августа 2019, а он је умро после три месеца. Предала сам филомове на чување Музеју у Параћину, који ће основати легат Зорана Пургера. Како су ми тада рекли, највероватније не постоји фотограф у Србији, који има више фотографија са Свете Горе – испричала је Маја Аранђеловић Стошић.

Приказан је и кратки филм који је обухватио много већи број фотографија манастира, живота монаха, природе Свете Горе, а које су део монографије. Промоцију књиге Пургер није доживео, а како су рекли говорници, овом монографијом успео је да трајно сачува нека од својих најважнијих дела, за која је био посебно везан.

Изложба је својеврстан документ о животу Светогораца, као и о духовној светлости, вери и молитви, чију снагу посматрач може осетити на фотографијама Пургера. Организатори су Културно-образовни програм Дома културе и Фото групе „Формат“.

„ТЕСКОБА СЕЋАЊА“ АЛЕКСАНДРА КЕЛИЋА

У оквиру програма „Уметници фотографије“ отворена је самостална изложба мајстора фотографије ФСС Алекандра Келића. „Тескоба сећања“ обухвата 30 фотографија насталих током деценије, од 2010. до 2020, а сам Келић је рекао да је то један од сегмената, који сматра круцијалним у свом раду. Према његовим речима, то су, углавном, фотографије настале на неким путовањима, кретањима, лутањима, у размишљањима…

Летњи дани фотографије су веома значајна манифестација, нагласио је Келић, који је у Чачку излагао и пре десет година. То што све већи број студената из Чачка уписује Факултет примењених уметности у Београду, доприноси подмађивању фотографског „еснафа“, сматра он.

– У Србији има доста талентованих фотографа, будући да постоји добра традиција која траје више од пола века. Осим Факултета примењених уметности, све је више школа, које су допринеле да има све више младих, едукованих и занимљивих фотографа. Они сада граде, условно речено, европске и светске каријере. Фотографија је, сигурно, медиј дигиталног времена, а уједно медиј у коме можемо да имамо „прикључак“ са оним што се дешава у свету – рекао је Келић.

ПРЕСЕК ГОДИНЕ

Слободан Пајић, председник Фото групе „Формат“, кандидат мајстор фотографије, подсетио је да се Летњи дани фотографије реализују у последње четири године и да су Чачани у програму „Уметници фотографије“ могли до сада да виде самосталне изложбе Маје Аранђеловић Стошић и Данила Цветановића. Прошле године, због познатих околности, манифестација није одржана. Пета годишња изложба у Народном музеју обухвата фотографије чланова Фото групе „Формат“. То није изложба такмичарског, већ информативног карактера. Како је Пајић навео, изложба је пресек онога што су аутори од 13 до 75 година радили претходне године. Представљено их је 20 са укупно 118 фотографија.

Покровитељ манифестације је Град Чачак.

В. Т.

„Пургер је један од ретких фотографа у историји српске фотографије који се са толико страсти посветио једној теми, чинећи то на одмерен и смислен начин… Фотографски фрагменти Зорана Пургера су са једне стране вредни записи православног монашког живота, а са друге стране рефлектују и његов однос према самом медију фотографије“, навела је поред осталог Верица Ковачевић, уредница Културно-образовног програма Дома културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.