Društvo

СТАНОВИ, КУЋЕ И ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ ЗА 44 СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ

ГРАД ЧАЧАК ПОТПИСАО УГОВОР О ДОНАЦИЈИ СА УНОПС-ОМ

У чачанском насељу Обреж ускоро ће почети градња објекта са 12 станова, намењених за жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом и, по први пут у Чачку, за децу из хранитељских породица. Изградња овог објекта је део уговора о донацији који су 2. јула потписали Град Чачак и УНОПС (Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге). Укупна вредност пројекта износи 1,314 милиона долара, од чега су донаторска средства УНОПС-а 1,097 милион долара, а преостали износ је улагање Града Чачка. Део износа опредељен је за откуп 14 кућа за породице из категорије социјално угрожених, пре свега ромских, и за бесповратну помоћ у виду 18 пакета грађевинског материјала. Пројектом је обухваћено укупно 44 породица.

Донација УНОПС-а се реализује у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“, којим се, према речима Бранкице Јелић, директорке Градске стамбене агенције, остварује адекватно становање и укључивање осетљивих група. Град Чачак, поред инфраструктурног опремања локације за стамбени објекат, у целом пројекту учествује са око 218.000 долара. Тај новац већ је опредељен недавним ребалансом буџета.

Нови објекат на Обрежу је у суседству раније изграђених стамбених зграда, на локацији која је градско грађевинско земљиште и то је део учешћа Града Чачка.

– Пројекат обухвата изградњу зграде са 12 станова, за које ће моћи да конкуришу жртве породичног насиља, лица која излазе из система старатељских породица (деца из хранитељских породица) и особе са инвалидитетом. Према плану, у вишепородичном стамбеном објекту на Обрежу биће и два пословна простора, које ће станари моћи да користе као заједничке за окупљање или за самосталну делатност – радњу или радионицу, коју може отворити неко од станара, како би се финансијски оснажили – каже Јелић и појашњава да пословни простори, као и цела стамбена зграда, остају у власништву Чачка, док ће станари имати корисничко право. Према речима директорке Јелић, закуп станова биће под веома повољним условима, а постоји могућност да се не плаћа, што ће се тек знати када донатор достави правилник са свим пропозицијама.

Пројекат за стамбени објекат на Обрежу је урађен, а Град је у обавези да отвори посебан подрачун за ове намене. Директорка Јелић каже да је завршена процедура добијања грађевинске дозволе, која је била предуслов за учешће на конкурсу УНОПС-а. У току је измена и допуна плана јавних набавки, после чега ће бити расписан тендер за извођача радова. Према уговору, средства се морају утрошити до октобра следеће године. Очекује се да ће тендерска процедура бити завршена за месец дана, након чега ће бити расписан јавни позив за избор корисника станова.

Други део пројекта односи се на откуп 14 породичних кућа са окућницама. Заинтересовани ће сами моћи да одаберу кућу на градском, приградском или сеоском подручју, чија вредност не прелази 19.000 долара. Овај програм намењен је, пре свега, Ромима. Куће ће бити власништво породица које буду одабране на конкурсу.

Поред изградње стамбене зграде и откупа кућа, пројекат обухвата и набавку 18 пакета грађевинског материјала, за које ће заинтересоване породице добијати од пет до седам хиљада долара.

– Свих 44 породице ући ће у систем едукације, односно помоћи при запошљавању и за финансијско оснаживање. Овај део нашег пројекта је донатор посебно позитивно оценио и издвојен је као најбољи, од 19 градова у којима ће се финансирати слични пројекти. Партнери на нашем пројекту су Центар за социјални рад, Установа за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ и Невладина организација IDC, која нам је помогла у изради и презентацији пројекта – навела је Јелић.

Судећи према ранијим анкетама које су спровели Центар за социјални рад и „Зрачак“, интересовање Чачана за сва три програма је веома велико.

Свечарно уручење уговора за све градове најављено је за 19. јул у Београду.  

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.