ЈУБИЛАРНА ДЕСЕТА „СМОТРА НАЈБОЉИХ СРПСКИХ ШЉИВОВИЦА“
Странци ломе језик, када се труде да изговоре наше речи, а међу њима се посебно издвајају две – шљивовица и чачанска. Ову другу често користе уз лепотицу, родну, ракију или Институт за воћарство. Баш све то већ деценију сабира „Смотра најбољих српских шљивовица“, која је знатно допринела да се покаже колико шљивовица значи Србији, не само као део традиције који је однедавно на листи нематеријалне културне баштине УНЕСКА, већ као производ који нас са квалитетом може представити свуда у свету. Ова завршна смотра у Чачку, на којој се оцењују ракије које су у претходној години добили највећа признања за квалитет на другим такмичењима, сигурно је утицала на подизање квалитета домаће шљивовице, као нашег националног пића.
Радни део јубиларне десете „Смотре најбољих српских шљивовица“ започео је данас, а домаћин је и ове године био Институт за воћарство Чачак, који је организатор заједно са Градом Чачком. Пред оцењиваче, Комисију која од почетка предвођена професором Нинославом Никићевићем ради у истом саставу, стигло је 36 узорака шљивовице, што је мање него ранијих година, чему је, вероватно, допринела и пандемија. Резултати ће бити објављени наредних дана.
– Сви који су на овој смотри до сада побеђивали, могу слободно рећи да су не само српски, већ европски и светски шампиони! Јер, не могу се нигде у свету наћи боље шљивовице него у Србији – рекао је Нинослав Никићевић, редовни професор Пољопривредног факултета у Београду у пензији и председик Комисије за оцењивање.
Оснивачу су од почетка желели да се и кроз ову манифестацију утврди које крајње границе квалитета наша шљивовица може да досегне, како би се произвођачи едуковали да такве ракије и производе за ширу потрошњу, истакао је др Бранко Поповић, члан Комисије за оцењивање из Института за воћарство Чачак.
Милољуб Гојковић Маре, иницијатор „Смотре најбољих српских шљивовица“, иначе дугогодишњи технички директор ПИК „Таково“, сматра да је ова манифестација више од оцењивања, јер уједно представља подстрек и могућност да се едукују произвођачи, али и они који воле ово национално пиће.
На великој подршци др Поповић је захвалио Граду Чачку, који је и ове године главни покровитељ манифестације. Инстутут за воћарство, рекао је он, одужи се и граду и целој регији, промовишући наше шљиварство и шљивовицу и све оно најбоље што можемо да понудимо у Србији и свету.
В. Т.