Društvo

ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ОБОЛЕЛИХ ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ

Пре неки дан у Србији је основано Удружење оболилих од епилепсије. Водиће га Чачанин Велизар Петровић. Отворено је за људе из свих градова, а представљено је и на Фејсбук станици, ”Удружење епилептичара Србије”.

– Јавите се да се заједно боримо против предрасуда, дискриминације и за људска права. Доста људи крије болест. Врло је присутна та самодискриминација, што је горе него када нас други одбаце. Тек смо основани, надамо се и великој подршци лекара. Јавите се и да се дружимо и помажемо једни другима. Могу да нам се обратити чланови породица, пријатељи, сви који желе да помогну, не само оболели – поручује Велизар Петровић. 

Колико тачно има оболелих од епилепсије није познато и тешко је утврдити. Претпоставка је да у Србији болује око 70 хиљада, а у Чачку између 1.200 и 1.500 људи. Већина светских и наших истраживања указују да је у свакој држави или граду један одсто оболелих.

Чланови новооснованог Удружења одабрали су да њихов заштитни знак буде љубичаста боја, а цвет лаванда. Намеравају да организују многе здравствене и спортске манифестације да би окружење више сазнавало о тој болести и на прави начин помагало оболелима.

Ускоро ће у Чачку бити одржан спортски догађај ”Бициклом против епилепсије”. Највероватније у јулу, а зборно место ће бити Градски трг. Осим дружења, намера је и да изнова подсете људе на здрав живот. Научно је утемељена и чињеница да вожња бицикла ослобађа организам од стреса и тако смањује ризик од епи напада.

Осим на Фејсбук страници, „Удружење епилептичара Србије“, оболели и њихови ближњи могу се јавити на број 064/ 403 73 12.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.