Aktuelno Društvo Grad

ИНТЕНЗИВНИЈЕ ЧИШЋЕЊЕ ДЕПОНИЈЕ У ПРЕЛИЋИМА, СМЕЋЕ ОДЛАЗИ У ЈАГОДИНУ, БИЋЕ ПОТПИСАН УГОВОР И СА ЛАПОВОМ

Пожар који је задесио ужичку депонију „Дубоко“, почетком маја ове године, проузроковао је проблеме свим локалним самоуправама које припадају овом регионалном систему Ужицу, Чачку, Бајиној Баши,, Пожеги, Ариљу, Чајетини, Косјерићу, Лучанима, Ивањици. Град Чачак био је највећи корисник ове депоније, па се самим тим суочио са највећим проблемом.

 – Грађани Чачка дневно генеришу од 100 до 140 тона отпада који је морао да буде негде одвежен, а регионална депонија „Дубоко“ не ради још од почетка маја. Градско руководство на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем, у сарадњи са ЈКП „Комуланац“, интензивно је тражио решење. Отпад из Чачка најпре смо одвозили у Краљево, затим у Кнић, Крагујевац, а тренутно га одвозимо у Јагодину са којом ЈКП „Комуналац“ има уговор – рекла је Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника за заштиту животе средине.

Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника за заштиту животе средине

Тренутно највећи проблем представља нагомилавање смећа на Трансфер станици у Прелићима јер депоније на које је одвожен отпад нису довољног капацитета да приме количину смећа из Чачка. Услед тога незадовољни грађани протествовали су блокадом на прилазу депонији. Сарадњом са Лаповом и Јагодином, у наредних месец дана биће решено питање нагомиланог отпада у Прелићима.

–  Сада се на Трансфер станици налази око 6.390 тона нагомиланог отпада, па смо због тога морали да реагујемо. Дошло је и до незадовољства становника насеља Прелићи, односно оних који живе у непосредњој близини Трансфер станице. Ми их у потпуности разумемо, ситуација је тешка и за њих и за локалну самоуправу. Они су пре неколико дана блокирали прилаз ка Трансфер станици, како наше комунално предузеће тамо не би могло да одлаже отпад док се она не очисти. Градоначелник је са сарадницима обишао грађане који су блокирали станицу и након тога донели смо дневни план одвожења отпада, како би се отпад са Трансфер станице у потпуности очистио и санирао. Ми дневно око 170 тона отпада одвозимо из града Чачка. И наредних неколико дана биће потписан уговор са депонијом у Лапову која може да прихвати 100 тона. На дневном нивоу одвозићемо смеће у Јагодину и Лапово, око 270 до 300 тона отпада, том динамиком очекујемо да ћемо у наредних 30 дана у потпуности очистити трансфер станицу – рекла је Петронијевић.

Како би грађанима који живе у близини Трансфер станице у Прелићима захвалили на стрпљењу и толеранцији, представници локалне самоуправе одлучили су да ће они бити поштеђени плаћаља комуналних услуга до краја ове године.

–  Ово је веома деликатна ситуација и ова понуђена решења су и једна могуће тренутно. Трудимо се да превазиђемо ово и зато молимо грађане насеља Прелићи да имају разумевања и стрпљења, као што су и до сада имали за ову нашу ситуација.  Да бисмо им на неки начин олакшали и да бисмо им на неки начин захвалили, одлучили смо да они буду ослобођени плаћања таксе за комуналне услуге од маја, па све до краја текуће године – казала је Петронијевић.

До сада је у рекултивисање депоније у Прелићима уложено 197 милиона динара, а како најављују из локалне самоуправе наставиће се са улагањима, како би животна средина била што здравија и што чистија.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.