Фонд за иновациону делатност подржао пројекат ФТН

prof.dr Nebojsa mitrovic, dr Marija Blagojevic, dr Ivan Rakonjac (Copy)

На Факултету техничких наука у Чачку потписан је Уговор о подршци комерцијализације пројекта, подржаног од стране Фонда за иновациону делатност у оквиру Програма за транфер технологија (ТТФ), а који се односи на развој апликације намењене за предвиђање приноса воћних култура у засадима.

 

Уговор, којим се приступа почетку реализације шестомесечног пројекта вредног 11,5 хиљада евра потписали су у име Фонда за иновациону делатност в. д. директор др Иван Ракоњац и у име ФТН, декан проф. др Небојша Митровић и ауторка апликације др Марија Благојевић, доц. Израдом апликације намењене произвођачима воћа биће омогућено да уношењем у систем одређених параметара као што су: количина прихране, дебљина и дужина грана у току раста, произвођач може да добије информацију о приносу, што би  била значајна помоћ приликом доношења одлука у гајењу воћа.

Према речима ауторке апликације др Марије Благојевић,  основна предност апликације је што ће омогућавати предвиђање приноса воћа и што, како је навела, за коришћење апликације нису потребна специфична знања из области информационих технологија:

  • Једноставан начин коришћења апликације који не захтева специфична ИТ знања сматрам као основну предност која ће крајњим корисницима, односно пољопривредницима, омогућити прецизније планирање производње, а самим тим и прецизније планирање прихода.- каже др Благојевић, изражавајући задовољство што је Фонд за иновациону делатност препознао важност овог пројекта изразивши спремност да подржи његову комерцијализацију.

Аплицирање за овакве и сличне пројекте, декан ФТН, проф. др Небојша Митровић, оценио је као наставак развоја истраживачке делатности факултета,  усмерене ка  унапређивању сарадње са привредом, коју, у овом пројекту представљају произвођачи воћа.

  • Веома је важно да као образовна и научноистраживачка установа будемо логистичка подршка привреди, а с обзиром да је Чачак познат као воћарски крај, овај пројекат има посебну важност за произвођаче воћа како у Чачанском крају тако и у читавој Србији. – каже декан Митровић.

Интересовање за апликацију др Марије Благојевић изразили су инострани партнери са којима се очекује сарадња у будућем раду и интеграција апликације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.