Aktuelno Obrazovanje

УСПЕХ НА ТАКМИЧЕЊИМА – ПОНОС ЗА ШКОЛУ

У ОШ “МИЛИЦА ПАВЛОВИЋ” ТРИ ГОДИНЕ ПОСТОЈИ ШАХОВСКА СЕКЦИЈА

1После дуже паузе, опет се игра шах у чачанским школама. Млади шахисти из основних школа “Милица Павловић”, “Др Драгиша Мишовић”, “Ратко Митровић” и “Вук Караџић” остварили су запажене резултате на општинском и окружном такмичењу, што им је омогућило да средином маја по први пут учествују на обновљеном Републичком шаховском такмичењу основних школа. Иако из Београда нису дошли са титулама, само учешће за чачанске основце значи много, јер су се опробали у јакој конкуренцији са близу 450 такмичара. Иначе, Републичко првенство, треће у обновљеном издању, одржано је у новобеоградској ОШ “Драган Лукић”, у организацији Шаховског савеза Србије, а под покровитељством Министарства науке, просвете и технолошког развоја.2

4
Успешни шахисти Миа Лукић (пети разред) и Илија Златић (шести разред)

Горан Милисављевић, професор разредне наставе у ОШ “Милица Павловић”, који у тој школи води шаховску секцију, сматра да је веома значајно што се овај спорт вратио у основне школе, као ваннаставна активност. И сам је, када је био основац, учествовао на бројним такмичењима – од школских до републичких и сматра да је велика штета што је шах у нашим школама још увек запостављен.

– Код нас, за разлику од војвођанских школа, шах као изборни премет није још заживео. Али, надам се да тако неће остати. А то показују и добри резултати на недавним такмичењима и све више заинтересованих за шах – каже учитељ Горан, који је пре три године у школи где ради, покренуо шаховску секцију.

3
Учитељ-тренер Горан Милисављевић, Миа Лукић и Илија Златић

У прво време Горан је са ученицима радио заједно са Мићом Ковачевићем, професором у пензији, иначе ФИДЕ мајстором. У почетку је било слабо интересовање ученика за шах, али већ сада је двадесетак малих шахиста, узраста од првог до четвртог разреда, који редовно долазе на секцију. Кренуло се од идеје да се у школи створи базна група која ће да се развија и шири, што је била иницијатива и Шаховског савеза Србије, јер је, изузев Београда и неких војвођанских градова, шах као спорт био готово потпуно нестао. То је био случај и у Чачку, пре свега због проблема у финансирању.

Већина деце која су у прво време кренула на школску секцију, понела је нека основна знања о шаху из својих домова, али су у школи своје способности дограђивала вежбама, решавањем шаховских проблема… Полазници су углавном били дечаци, али се и то временом променило, тако да је сада међу њима и седам девојчица, вероватно охрабрене и подстакнуте одличним резултатима својих вршњака. Због пропозиција да на Републичком такмичењу могу учествовати само деца из старијих разреда (од петог до осмог) у Београд су из ОШ “Милица Павловић” ишли Миа Лукић (пети разред) и Илија Златић (шести разред)….

В. Т.

Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.