Foto-galerija Kultura

УМЕТНОСТ – ПОЗИВ И СМИСАО ЖИВОТА

ОТВОРЕНА 9. ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА УМЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ У ЧАЧКУ

Средњи хол Дома културе био је синоћ центар уметности и младости. Отворена је 9. изложба радова ученика Уметничке школе, која у оквиру Машинско-саобраћајне постоји девет година. Радови су настали на стручној настави све четири генерације ученика – клесара, дрворезбара и конзерватора културних добара. Као и ранијих година, изложба је изазвала велико интересовање Чачана, а публика изложене радове може погледати до 19. јуна. Осим цртежа, акварела, графика, мозаика, калиграфије, дубореза… на изложби се могу видети и радови из области дизајна намештаја и ентеријера, конзервације и скулптуре у камену.

11

Сваки рад носи печат оних који су уметност одабрали за своје бар тренутно занимање. А судећи по успеху који ученици постижу сваке године на пријемним испитима за уметничке факултете, а затим и током школовања, за многе ће то бити и животни позив. Већ ове године прва генерација оних који су похађали Уметничку школу у Чачку, дипломираће на неком од факултета уметности. Наш град од јесени биће богатији за 12 нових уметника, који ће сигрно дати свој печат и допринос средини у којој су поникли, без обзира да ли ће своју каријеру градити овде или у некој другој земљи.

Делфина Рајић, директорка Народног музеја, која је званично отворила изложбу, говорећи о значају и значењу историје музеја, рекла је да су то, поред свих осталих процеса, и све активности намањене различитој публици.

– Музеји морају да учествују у изграђивању свести о различитим вредностима, у формирању најдубљих знања… Конзервација је област у којој се сусрећу интереси свих музејских професија, у чијем је фокусу систематака и организована брига о збиркама… – рекла је Рајић, додајући да је до сада више генерација ученика уметничког одељења имало прилику да учествује у програмима информативног карактера и да стекне стручну праксу, која обухвата конзервацију и рестаурацију. Она је нагласила да су врата Народног музеја и лабораторије широм отворена за ученике који су заинтересовани за сарадњу.

Сумирајући протеклих девет година рада, Ана Богићевић, руководилац уметничког одељења и професор стручне наставе, рекла је за “Чачански глас” да је школа у потпуности оправдала сврху постојања. То показује и податак да више од 84 одсто ученика који заврше Уметничку школу у Чачку, наставља своје школовање.

Николета Ковачевић, ученица завршног разреда смера дрворезбар, иначе ауторка рада који краси плакат и насловну страницу каталога, каже да је пре четири године била уписала Гимназију, али да је ипак успела да настави школовање у уметничком одељењу. Она је веома задовољна како сопственим резултатима, тако и знањем које је стекла у школи. Николета, која је попут многих других из Горњег Милановца уписала Уметничку школу у Чачку, сматра да је постојање ове школе у Чачку веома значајно не само за овај град, већ и за све младе талентоване људе из околних средина.

У оквиру изложбе данас се одржава и свечана одбрана матурских радова. Њих једанаест са смерова конзерватор културних добара и дрворезбар, јавно пред публиком представили су свој таленат.

Пријемни за нову генерацију ученика одржан је прошле седмице. Од 20 пријављених, 17 је положило пријемни испит, а према мишљењу Богићевићеве, ради се о једној веома доброј генерацији.

В. Тртовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.