Kultura

Тргни се! Поезија!

Тргни се! Поезија!

У суботу 13. маја 2017. године у чачанском кафеу „Монтана“, гости 54. „Дисовог пролећа“ били су учесници  Београдског фестивала „Тргни се! Поезија!“. Том приликом, наши суграђани могли су чути стихове савремених песника на преко 15 страних језика.

Омаж, 11. по реду фестивала, посвећен је једном од најзначајнијих песника двадесетог века Владиславу Петковићу Дису, чији су и стихови „Изван сваког зла“ слоган овогодишњег Београдског међународног фестивала поезије и књиге.Поводом стогодишњице смрти нашег завичајног песника исте вечери, било је представљено и двојезично енглеско-српско издање изабраних Дисових песама у преводу Новице Петровића. У сарадњи са удружењем „Трећи трг“ чачанска библиотека је угостила преко 20 домаћих и европских песника, међу којима је био и прошлогодишњи лауреат „Дисове награде“ Томислав Маринковић, као и добитник награде „Млади Дис“ Огњен Обрадовић.

У првом делу програма представљена је награђена песничка збирка „Отицања“, аутора Огњена Обрадовића. Поменута књига штампана је у издању Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ као 35. књига у едицији „Токови“.

Овај млади песник и драматург, своју инспирацију налази у свакодневном животу, детаљима и људима око себе. Језик његове поезије заснива се на контрастном споју говорног идиома и лирског осећања, а готово увек је у директој зависности од погледа на потрошачки и дехуманизовани савремени свет. Својом поезијом, Огњен се упорно одупире бедастоћи свакодневице, као и притиску очекивања окружења и друштва. О поезији награђеног песника говорио је есејиста и песник Петар Матовић, који сматра да: „На трусно тле (врло гласне) млађе песничке сцене у Србији, Огњен Обрадовић улази оригиналног и оформљеног гласа књигом у којој препознајемо знатну меру талента и вештине, и ова књига ће нам донети, уверен сам, квалитетне читалачке пажње и радости“.

У наставку програма, присутни су могли чути стихове на шпанском, пољском, словеначком, немачком, француском и другим европским језицима као и њихов превод на српски језик. Поред већ поменутих песника Томислава Маринковића и Огњена Обрадовића нашим суграђанима своју поезију читали су и Ружица Цветковић Пфајфер (Немачка), Јоргос Христодулидис (Кипар), Јудит Ника Пфајфер (Аустрија), Јоланда Кастањо (Шпанија), Патрик Ковалски (Србија), Аурелија Ласак (Француска), Дејан Матић (Србија), Арвис Вигулс (Летонија), Срђан Гагић (БиХ, Србија), Шарлот Ван ден Брок (Белгија), Горан Чолакхоџић (Хрватска), Милан Добричић (Србија), Ђозеп Педралс (Шпанија),  Соња Хартер (Аустрија) и Малгожата Лебда (Пољска). Модератор другог дела програма био је Дејан Матић, песник и директор фестивала „Тргни се! Поезија!“, а захваљујући нашим гостима из иностранства, могли смо на енглеском језику чути и Дисову песму „Можда спава“, једну од најлепших српских балада двадесетог века.

Овим програмом Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је наставила традицију да у оквиру манифестације „Дисово пролеће“, својим суграђанима, а и широј јавности, представи савремене стране песнике и њихову поезију.

Извор: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.