Kultura

СУТРА МУЗИЧКО-ПОЕТСКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО РАШКУ ЈОВИЧИЋУ

DSCN6148 (Copy)У оквиру завршних свечаности 54. „Дисовог пролећа“, Градска библиотека и Одбор ове манифестације, сутра у 20 часова, у великој сали Дома културе, организују поетско-музичко вече посвећено песнику и певачу Рашку Јовичићу, оснивачу групе „За једну ноћ“. Према речима организатора, у програму под називом „Звезде су нам врло блиске“ наступиће више од 30 учесника, а судећи по интересовању за карте које је публика већ „разграбила“, овај програм ће бити најпосећенији на овогодишњем „Дисовом пролећу“. Овим програмом симболично ће бити обележена и десетогодишњица од првог величанственог концерта „Рашку у част“, који су његови пријатељи одржали 22. маја 2007. године и постхумно објављене збирке „Радне верзије“ Рашка Јовичића, речено  је на конференцији за новинаре.

  • У програму имамо 30 учесника, то су углавном музичари из Чачка, различитих генерација. Врло је занимљиво да учествује само шест сарадника и бивших чланова групе „За једну ноћ“, а остало су углавном млађи музичари, чија је каријера настала много касније након времена и активности Рашка Јовичића. Његову поезију говориће млади глумац Владимир Јоцовић из Чачка, а о поетици Рашка Јовичића, његовом месту јуче и данас моја маленкост – најавио је Душан Даријевић, члан Дисовог одбора.

Организатори намеравају да представе, не само уметничко дело бенда „За једну ноћ“ и комплетне чачанске рок сцене 90-их, већ и да укажу и на утицај који је ова група имала и на нове генерације.

  • Јако ми је драго што све то добија неки институционални ниво, да неко напокон стане иза те приче својим ауторитетом, као што је Библиотека. Драго ми је што то више није волонтерска и прича појединаца који се труде да нешто ураде сами, већ постаје чачанска универзална прича која ће, надам се, поставити стандарде за будуће деловање – рекао је Растко Радичевић, учесник у поетско-музичком програму.

Директор манифестације „Дисово пролеће“ др Богдан Трифуновић, на конференцији за новинаре, најавио је и промоцију лауреата и издања 54. „Дисовог пролећа“ у Српском књижевном друштву у Београду, Дисове свечаности у Заблаћу и свечану доделу Дисове награде песникињи Злати Коцић.

Покровитељ овог програма  је Град Чачак, а његову реализацију су помогли Дом културе, Електродистрибуција Чачак и Министарство културе и информисања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.