Kultura

ПРЕДСТАВЉЕН 22. БРОЈ “ГЛАСА БИБЛИОТЕКЕ”

Двадесет други број стручног часописа ”Глас библиотеке”, који од 1988. године издаје Градска библиотека “Владислав Петковић Дис”, представљен је прошлог уторка у Галерији Народног музеја. О садржају публикације говорили су Даница Оташевић, главни и одговорни уредник, др Богдан Трифуновић, директор установе, Милица Стевановић и Тијана Бежанић, библиотекар Завичајног одељења, водитељ програма, преводилац сажетака свих текстова у овом издању. Часопис афирмише добре примере у библиотекарској пракси, открива културно наслеђе, људе који су оставили лични печат у струци и преоноси светска искуства.

22 GLAS BIBLIOTEKE

-Ово је највећи пројекат Градске библиотеке у току године, а најмање видљив. У њему се најбоље сагледава квалитет струке, Чак и неки реномирани часописи, попут “Гласника” Народне библиотеке Србије, нису успели да задрже континуитет, док је чачанска Библиотека то успела, упркос томе што није за то добила средства од Министарства културе. Да је препозната вредност ове публикације сведоче и прилози којима се оглашавају људи из струке са подручја целе Србије. Поред тога, часопис се поседњих година окренуо и локалним културним и историјским темама – рекао је директор Библиотеке Богдан Трифуновић, који потписује уводни рад о “Употреби HML-TEI језика” и на њему заснованих технологија за очување и презетацију културне грађе у дигиталном облику. Трифуновић је изразио наду да ће убудуће и дугорочно бити регулисано буџетско суфинансирање овог гласила.

Осврнувши се на искуства у уређивању ове публикације Даница Оташевић је рекла да је “Глас библиотеке” један од водећих часописа у библиотекарству Србије. Колико може бити уxбеник за библиотекаре, толико је и занимљиво штиво за радознале читаоце. На основу њега се могу сагледати многи токови у развоју струке. На то колико се напредовало у погледу садржаја говори и податак да је први број “Гласа библиотеке” 1988. имао обим од 50 страна, а 22.број из 2017, чак 250. страница, а у претходним годинама је било и обимнијих. Чачанска Библиотека је прва урадила ревизију по КОБИС-у. Данас, када се многи часописи гасе, прави је подвиг одржати континуитет и квалитет једне публикације, рекла је Оташевић и истакла да је “Чачански глас” незаобилазна база за истраживање свих догађаја и појава у овој средини.

Зорица Лешовић Станојевић

 (Цео текст у најновијем броју „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.