ПОСВЕЋЕНОСТ СТРУЦИ И НАПРЕТКУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

ВУКОВА НАГРАДА УРУЧЕНА ДЕЛФИНИ РАЈИЋ НА СВЕЧАНОСТИ У ПРЕДСЕДНИШТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Вукова награда за 2016. годину, највеће признање Културно-просветне заједнице Србије – установе културе од националног значаја, уручена је у среду, 8. фебруара, у здању Председништва Републике Србије, историчарки уметности Делфини Рајић, музејском саветнику и директору Народног музеја из Чачка. Признање се додељујеза врхунски допринос националној култури и стваралаштву.

IMG_8790

Да је чачански крај расадник вредних и струци посвећених и доследних људи, сведочи чињеница да већ трећу годину за редом у Чачак стиже ово високо признање. Пре две године додељено је мр Гроздани Комадинић, а прошле године академику Драгутину А. Ђукићу. Импозантна биобилиографија стоји иза личности Делфине Рајић, која се као актуелни директор Народног музеја у Чачку,интензивно бави и својом струком.  Завидан статус „установе културе од националног значаја“ Народни музеј је стекао током њеног руковођења.

Делфина Рајић је рођена у Чачку 1961. године. Студије историје уметности је завршила на Филозофском факултету у Београду. У Народном музеју ради од 1985. године, звање музејског саветника добија 2003, а за директора је изабрана 2005. године.Бави се истраживањем првославних сакралних објеката у чачанском крају, цркава и манастира са посебним освртом на иконопис, за које је редовно добијала благослов од Жичких владика. До сада је објавила седам књига, 28 научних студија, чланака и расправа, а аутор је и више од 35 каталога. У досадашњем раду реализовала је три сталне музејске поставке. Редовно,већ 30 година реализује годишњу изложбу „Дечји мајски салон“,анимирајући школску омладину у складу са посебним приоритетима  такозване „нове музеологије“.Потписује бројне критике, уводне напомене и каталоге, а отворила је и више десетина изложби у галеријском простору Музеја. Дугогодишњи је члан редакције „Зборника радова Народног музеја“, чији уредник постаје 2005. године, као и других издања ове установе. Њеним доласком на чело Народног музеја „Зборник радова“је уметнички редизајниран и модерно конципиран, захваљујући чему стиче статус научног часописа, једног од ретких и најбољих у области редовне музејскеделатности у земљи. Редизајнирани су и награђивани и каталози и друга посебна издања.

IMG_8750

 

УНАПРЕДИЛА РАД НАРОДНОГ МУЗЕЈА

Доласком на место директора Народног музеја, Делфина Рајић је значајно унапредила рад установе у свим сегментима, укључујући и ангажовање на континуираном повећању материјалних средстава од оснивача, што се одразило и на квалитет програма, али и додатних финансија од Министарства културе кроз разне пројекте. Повећана изложбена активност одразила се и на повећану посећеност музејским догађајима, поред осталог и довођењем репрезентативних изложби из збирки Народног музеја из Београда, Галерије САНУ, Етнолошког музеја, Института за савремену историју из престонице, али и музеја из Крагујевца и других околних градова.Организовано је и више стручних скупова, нарочито везаних за археолошка истраживања на локалитетима Мојсиње и Градина, која је позната у европским оквирима, у чему Народни музеј, уз Филозофски факултет из Београда учествује више деценија. Делфина Рајић подржала је и велики број промоција књига из области историјске науке, како домаћих, тако и гостујућих аутора.Такође је здушно подржавала и професионално напредовање и образовање својих колега. Велики напредак у унапређењу делатности чачанског Народног музеја током њених мандата огледа се нарочито у повећаном системском и планском квалитету и обиму издавачке делатности, која се, иако покренута далеке 1956. године од 2005. препознајеи издваја у односу на исту делатност других установа музејског типа у земљи.

У протеклих десет година, под руководством Делфине Рајић, организовано је више од 100 изложби, објављено више од 30 каталога, 10 Зборника радова и 12 монографија. Реконструисана је стална поставка Народног музеја смештена у конаку Јована Обреновића, извршени су заштитни радови на том објекту, реконструисана је и модернизована Галерија Народног музеја у згради Старог начелства,  темељно су опремљена сва одељења компјутерима, опремом за рад и чување музејских предмета.

IMG_8829

ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ

 

– Испунили су ме неизмерна радост и понос при помисли да су резултати рада Народног музеја у Чачку, ентузијазам, посвећеност и људски искрен однос према раду, оцењени вредним и достојним ове угледне награде. За мене је част да примим 53. по реду Вукову награду још већа, ако су у оствареним резултатима нашег Музеја препознате трајне вредности, што добрим делом дугујемо  и првобитним импулсима које су млађим колегама преносиле генерације првих чачанских историчара, археолога, историчара уметности, етнолога, конзерватора. Оснивањем Народног музеја у Чачку давне 1952. године, започета је културна мисија од непроцењивог значаја, не само за српску, већ и светску културну баштину. Награду примам у истом духу у коме је и додељена и сматрам да се не односи само на оно што је урађено, већ, можда и више на будућност. Све оно што од сада будемо радили биће боље и јаче због сећања на данашњи дан – рекла је након доделе Вукове награде лауреат Делфина Рајић.

З.Л.С.

(Цео текст у данашњем броју „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.