Aktuelno Kultura

Изложба Лепосаве Милошевић Сибиновић у Београду

У четвртак, 8. jуна, у 19 часова у Галерији Атријум Библиотеке града, Кнез Михаилова 56, биће отворена изложба „ВОДА У КЊИГАМА УМЕТНИКА ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА“, ауторски пројекат међународне културне сарадње. Аутор пројекта је наша драга земљакиња, Чачанка Лепосавa Милошевић Сибиновић. Сарадници на пројекту су Милош Сибиновић и Марија Сибиновић. Изложбу ће отворити Њ. Е. Марко Антонио Гарсиа Бланко, амбасадор Мексика у Србији. Изложба ће бити отворена до 26. јуна 2017. године.

cacani

Поставку изложбе чини 210 радова 107 аутора из целог света. Заступљени су аутори из Босне и Херцеговине, Бугарске, Канаде, Костарике, Мађарске, Немачке, Португала, Румуније, Шпаније, САД, Мексика и Србије, као и српски уметници који живе у Аустралији, Француској, Канади и Великој Британији. Најбројнији су уметници из Србије (29) и Мексика (54). Пергамент концертина књиге (стручни назив за савијање табака у форми хармонике) ауторка пројекта је форматирала, обрадила и препустила уметницима уз једини услов поштовање изгледа пергамента и слободну везу са темом. Основна идеја је била повезати овај древни и отмени материјал са савременим ауторским изразима. Тема „Вода“ пружила је могућност ауторима за различите интерпретације на пергамент подлози, специјално и по древној рецептури препарираној јагњећој кожи у форми књиге.

Лепосава Милошевић Сибиновић рођена је у Чачку 1950. године. Дипломирала је вајарство на Академији примењених уметности у Београду 1974. године, где је похађала постдипломске студије. Магистрирала је на вајарском одсеку Националне академије „Сан Карлос“ у граду Мексику 1980. године. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Аутор је око 100 самосталних изложби, домаћих и међународних ауторских пројеката, учесник је око 500 колективних изложби, добитник је 38 награда и признања (Награда Министарства културе за изузетан допринос култури Републике Србије, Награда за животно дело). Аутор је међународног континуираног пројекта „Пергамент Србија – Књига уметника пергамент концертина“. Дела јој се налазе у бројним колекцијама (Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Музеј модерне уметности у граду Мексику). Бави се скулптуром, сликарством и ауторским пројектима. Живи и ради у Београду.

Удружење Чачана у Београду поносно је на рад и достигунћа наше чланице Лепосаве Милошевић Сибиновић. Позивамо све чланове, пријатеље и симаптизере Удружења Чачана у Београду да посете отварање ове занимљиве изложбе и тиме заједнички подрже рад госпође Милошевић Сибиновић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.