Foto-galerija Kultura

ДВА ЗАВИЧАЈА ЧУВЕНОГ АКВАРЕЛИСТЕ

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ “ГРУЈИЦА ЛАЗАРЕВИЋ” ИЗ РОДНИХ РУДОВАЦА У ДОМУ КУЛТУРЕ

“Удружење за пропаганду ликовне културе Грујица Лазаревић” и Ликовни салон Дома културе, организатори су изложбе изабраних радова насталих у Ликовној колонији која се одржава у Рудовцима, недалеко од Лазаревца, родном месту овог значајног сликара, чије име носи од 2003. године у знак сећања на његов лик и велико уметничко дело. Чувени акварелиста Грујица Лазаревић био је и грађанин Чачка, у коме је оставио дубок уметнички траг. Након неколико година паузе, 2016. Ликовна колонија је поново оформљена под именом “Удружење за пропаганду ликовне културе Грујица Лазаревић” са својим првобитним циљевима, у чијем креирању је учествовао и сам Грујица. Овом изложбом, која је отворена у среду, 8. фебруара, у Ликовном салону, уметник је на најлепши начин повезао своја два завичаја.

Ликовни сабор у Рудовцима основан је 1996. године као Рудовачка ликовна колонија, а један од њених оснивача и дугогодишњи председник Ликовног савета био је управо Грујица Лазаревић, Осморо врсних уметника ликовних и примењених уметности из самог места, пре двадесет година, уз подршку бројних ентузијаста, иницирало је оснивање Рудовачке, као прве ликовне колоније у лазаревачком крају, а потом и у другим окрузима. Међу њима су били: др Милија Белић, Грујица Лазаревић, проф. Славољуб Цаја Радојичић, Зоран Ерић, Миливоје Симић, Мартин Треботић, Раде Варинац и Гроздана Ранковић.

– Поред тога што је Рудовачка ликовна колонија током две деценије угостила многе афирмисане уметнике, посебно је значајно то што је младима, прво из Лазаревца, а затим и шире, била прозор у свет озбиљне уметности. Сваке године позивала је бар двоје, а често и више младих талената, којима је ово била јединствена прилика да кроз практичан рад и искустава и знања већ афирмисаних уметника усавршавају свој таленат и брусе технику. А имали су од кога и да уче, јер су у колонију Рудовци долазили професори и доајени ликовне уметности из читаве Србије – истакла је уредник Ликовног програма Весна Петровић, и поред већ поменутих оснивача, подсетила на професоре Слободана Роксандића, Радомира Антића, Бранка Миљуша, Мирослава Анђелковића, Ђура Радоњића, Владимира Јанковића, као и уметнике Душана Ђокића, Миодрага Ристића, Зорана Пурића, Здравка Мандића, Веселина Драшковића, Милорада Ђокића, Лепосаву Милошевић Сибиновић, Велимира Каравелића, Момира Армуша и многе друге.

Сви они су своје радове даровали овој колонији која баштини око 280 уметничких дела. У родном крају Грујице Лазаревића чувају их у галеријском простору у Рудовцима, а чине их највише слике, акварели, графике и скулптуре.

З. Л. С.

 

(Цео текст у најновијем броју „Чачанског гласа“)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.