Foto-galerija Selo

Дани поља пшенице

 

Иако старо агрономско правило потврђује да о роду не би требало говорити док пшеница не буде у амбарима, изгледа да ове године има разлога за оптимизам. Квалитетније сорте одолеле су свим временским условима од почетка сетве, па скоро до жетве. Разлог више да и агрономи буду оптимисти је и огледно имање пољопривредника Симеуна Раковића из Љубићске Балуге. Засејано је 11 сорти пшенице наших најпознатијих произвођача семена, института за ратарство и повртарство Нови Сад и „ПКБ агроекономик“ и фирми „Галеника“ и швајцарске „Синџенте“.

DSCF1712

– Пшеница је посејана 30. октобра у крајњем оптималном року. Временски услови су били врло неповољни, тако се да се ове године догодило да озиме сорте ничу у исто време када и јаре. Јака зима је утицала на застој у развоју пшенице, зато смо сматрали да ће приноси бити мањи него претходних година. Прогнозе стручњака су биле песимистичке и почетком пролећа. Ипак, време је донекле показало да у пољопривреди нема изричитих правила. На огледном имању породице Раковић очекујемо од осам до девет тона сувог зрна по хектару.

DSCF1716

Ако и наредних двадесетак дана временске прилике буду повољне, можемо се надати и квалитетнијем роду – уверен је Милан Дамљановић, стручни саветник чачанске Пољопривредне стручне саветодавне службе. На огледном имању Раковића пшеница је засејана на хектар и 80 ари.

Можда ће на први поглед изгледати невероватно, ове године ће по свој прилици, род пшенице бити бољи у централној Србији, него у Војводини. Стручњаци сматрају да ће је бити довољно за домаће тржиште, али не и за извоз. Солидним приносима надају се и пољопривредници.

– Касно смо посејали пшеницу и јечам, али кише су добро дошле, тако да очекујемо добар род. Највероватније од четири и по до пет тона по хектару – нада се Владе Мишовић, сточар из Балуге.

– Пшеницу смо посејали у децембру и с обзиром на то да смо добро окаснили, требало би да буду солидни приноси – оптимиста је и Владимир Илић из Доње Трепче.

Већ пола века стручњаци Пољопривредне саветодавне службе организују „Дане поља пшенице“. У уторак, 6. јуна, окупили су у Балузи најпознатије произвођаче сорти и хибрида и пољопривреднике. Иако је ове године на огледном имању засејано мање пшенице него раније, још једном се потврдило да квалитетна семена и примена агротехничких мера дају жељену резултате и одолевају екстремним временским условима.

На имању Симеуна Раковића налази се и огледни засад соје.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.