Geografski zavičajnik

И СЛОВАЧКА ИМА СВОЈУ ТРНАВУ И СВОЈУ МОРАВУ

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (12)

И СЛОВАЧКА ИМА СВОЈУ ТРНАВУ И СВОЈУ МОРАВУ

02 Cacani u slovackoj Trnavi
Чачани у словачкој Трнави

markica-geografski-zav-za-projekatЧачак је почетком деведесетих година прошлог века успоставио пријатељске односе са градом Трнава у Словачкој, педесетак километара удаљеним од Братиславе. Општинска делегација, коју сам предводио као председник чачанске општине, била је у званичној посети овом граду крајем октобра 1995. У њиховој Трнави присуствовали смо централној прослави „Хиљаду дана Словачке републике“, која је настала  мирним разлазом од Чеха.

Приликом сусрета са тадашњим  премијером Владимиром Мечијаром и председником Скупштине Иваном Гашпаревичом, (до пре две године председником Словачке), поменули смо да и ми  имамо своју, додуше много мању Трнаву. Њихова Трнава била је тада, са око 70.000 житеља, седми град по величини у Словачкој.

После смо сазнали да и они имају своју  Мораву, која долази из Чешке, дугу 354 километра. Пре уливања у Дунав, ова река добрим делом тече између Словачке и Аустрије. Чули смо и да  су се Словени  у ове крајеве населили већ у 5. веку.

На пролеће идуће године у Чачак је приспела делегација Трнаве из Словачке предвођена високим функционером Арпадом Матејком. Пожелели су да посете и нашу Трнаву, а ми смо им одмах испунили ту жељу, док су они радо прихватили наш предлог да виде и српску Мораву.

Родољуб Петровић, новинар и публициста

одољуб Петровић, новинар и публициста

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.